Meteen naar reacties
valkuilen-hsp-hooggevoelig-hoogsensitief

Als je een hoogsensitief persoon bent kan jezelf goed in een ander inleven. Je krijgt veel indrukken binnen en die kan je niet allemaal goed filteren. Je bent als HSPer iemand die intense gevoelens kent en deze ook net zo intens ervaart.

Hoogsensitief zijn heeft vele voordelen, je kunt echter ook in een valkuil terecht komen met jouw hooggevoelig zijn. Ik heb er een aantal voor je benoemt, misschien herken jij ze.

Valkuilen voor een HSPer

1. De lat te hoog leggen

Veel HSPers  willen alles zo perfect mogelijk doen. Je bent al onzeker omdat je jezelf anders dan anderen voelt en wilt daardoor extra je best doen. Zeker in een werkomgeving kan het dan gebeuren dat je over je grenzen heen gaat en veel te veel je best gaat doen.

Toen ik nog een werkgever had zei ik regelmatig ja tegen overwerk. Dat ging natuurlijk op een dag helemaal mis met een burn-out tot gevolg.

2. Jezelf met anderen vergelijken

Een hoogsensitief mens kan onzeker zijn omdat ze al van kinds af aan net iets anders zijn als de meeste andere kinderen. Misschien heb je vroeger te horen gekregen dat je net zo flink moest zijn als een leeftijdsgenootje. Je kunt hierdoor onzeker zijn geworden en je steeds weer opnieuw gaan vergelijken met een ander.

Ik trap ook in deze valkuil als ik vind dat ik net zoveel moet kunnen doen als een buurvrouw. Zij heeft een baan, een druk sociaal leven en past daarnaast nog regelmatig op haar kleinkinderen. Volgens mij is ze elke dag op stap en tot laat in de avond op. Dit is iets wat voor mij veel te veel zou zijn, ik mag accepteren dat ik andere talenten en mogelijkheden heb.

3. Te begripvol zijn naar een ander

Je voelt aan wat een ander nodig heeft, je voelt aan hoe het komt dat iemand een bepaalde reactie geeft. Als iemand iets zegt wat helemaal niet aardig is bedoelt, kan je daar heel begripvol over doen. Je gaat het bagatelliseren en hiermee doe je jezelf veel tekort.  

4. Het iedereen naar de zin willen maken

Een HSPer kan het fijn vinden als iedereen een goed gevoel heeft. Want als mensen zich goed voelen, voel jij je ook goed. Vroeger heb je misschien aangevoeld wat je ouders nodig hadden. Je dacht als jij ze gaf wat ze verlangden, zij vast heel blij waren met jou.

Ik trap ook wel eens in die valkuil en probeer ik het mijn man naar de zin te maken. Dan blijf ik maar doorvragen wat hij wilt doen of wat hij wilt eten zodat hij een goed gevoel krijgt en blij wordt. Meestal wordt hij echter chagrijnig als ik blijf doorvragen en heb ik mijn doel helemaal niet bereikt.

5. Teveel je best doen om harmonie en vrede te krijgen

Kinderen willen graag rust en harmonie in het gezin. Als ze een ruzie tussen de ouders voelen, willen ze die graag oplossen. Volwassenen willen ook graag dat mensen op een plezierige manier met elkaar omgaan. Als HSPer voel je ook de vervelende sfeer die er hangt als er ruzie is (geweest). Je valkuil kan zijn dat je een soort vredesstichter gaat worden. Misschien merk je dan ook op dat dit niet gewaardeerd wordt. Het kan namelijk als heel bemoeizuchtig overkomen en worden ervaren.

6. Conflicten vermijden

Vaak vind een HSPer het niet gemakkelijk om voor zichzelf op te komen. Je bent misschien bang dat iemand boos op je wordt als jij je grenzen goed aangeeft. Voor een hoogsensitief mens voelt boosheid heel vervelend aan.

Ik heb gemerkt dat juist als ik een conflict wil vermijden, ik een conflict krijg. Ik ga me dan heel onnatuurlijk gedragen, en het kan dan ook zijn dat ik niet helemaal eerlijk ben tegen die ander. En ook niet HSPers kunnen dit drommels goed aanvoelen.

7. Jezelf te veel gaan terugtrekken

Om vervelende gevoelens te vermijden, ga jij jezelf misschien terugtrekken. Je begeeft je maar liever niet meer onder de mensen zodat je dit niet hoeft te voelen. Het kan ook zijn dat je bang bent geworden voor de reacties van mensen op jouw gedrag.

8. Niet kunnen ontvangen

Als HSPer kan het zijn dat moeite hebt met ontvangen, je vind het misschien veel gemakkelijker om te geven. Een compliment of een cadeau wordt weggewimpeld. Iemand zegt bijvoorbeeld dat je een mooie trui aanhebt en je reageert door te zeggen dat hij heel goedkoop was.

Mij heeft de volgende gedachte geholpen om te leren ontvangen: “ik geef de ander heel veel als ik zijn geschenk in ontvangst neem”. De meeste mensen vinden het gewoon leuk om te geven en dat mag je dan gerust ontvangen, daar doe je ze een groot plezier mee.

Dit is de oplossing

Je eigenschap leren kennen, jezelf leren kennen. Leren en ontdekken wanneer je in een valkuil dreigt te stappen.

Het hoogsensitief zijn omarmen, de mooie kanten van HSP gaan ontdekken.

Weten dat HSP nooit over gaat, dat het karaktereigenschap is die bij je hoort.

Accepteren dat jij mag leren hoe je om kunt gaan met jouw gevoeligheid en dat het gewoon altijd een aandachtspunt blijft.

“Wie tegenover zichzelf oprecht is en blijft, bezit de schoonste eigenschap der grootste talenten.” (Johann Wolfgang von Goethe)

Welke valkuil heb jij?


Reacties

Er zijn 6 reacties op deze blog.

Wilma op vrijdag 08 juni 2018 11:21
Ha, ha, ik herken ze allemaal.
Ineke Snelleman op woensdag 13 juni 2018 09:44
Een feest van herkenning dus ;)
Janneke op zaterdag 09 juni 2018 15:13
Ik ben steeds bezig om het voor iedereen goed te doen. Houd heel veel rekening met anderen, deden maar meer mensen dit.
Ineke Snelleman op woensdag 13 juni 2018 09:45
De wereld is helaas (nog) steeds niet zo dat iedereen het talent heeft om te zien wat een ander nodig heeft. Blijf ook gewoon bezig om het goed te doen voor jezelf, je bent het waard.
Isabel Verhulst op donderdag 13 februari 2020 16:39
Mijn grootste verlangen blijft gewoon begrepen worden want ik begrijp met ouder worden steeds beter mijn gevoelens en reacties op veel dingen  en wil dat er liefdevol met mij wordt omgegaan , daar kan zoveel mee voorkomen worden , dan blijf je uit die valkuil en wordt het een kracht , een gave . 

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 11:59
199 Woorden over