Meteen naar reacties
barbed-wire-2482275_640

Vind jij het als HSPer lastig om nee te zeggen? Je bent hierin echt niet de enige, er zijn veel meer hoogsensitieve mensen die het niet gemakkelijk vinden om tegen iemand nee te zeggen.

Misschien vind je het vervelend om iemand teleur te stellen, of om iemand verdriet te doen als jij nee zegt. Een HSPer vindt het vaak niet fijn als iemand verdrietig, boos of teleurgesteld is.

Jij weet zo goed hoe het is om je verdrietig te voelen, je kent een teleurgesteld gevoel zo goed en je bent misschien een beetje bang als iemand boos wordt.

Om echt voluit nee te kunnen zeggen is het belangrijk om te weten hoe het komt dat juist jij moeite hebt met hierin een grens aan te geven.

Om echt voluit nee te kunnen zeggen is het ook belangrijk dat jij echt ja tegen jezelf kunt zeggen.

Acht tips om nee te zeggen

1. Het is nooit persoonlijk

Misschien wel heel belangrijk voor een HSPer om dit te realiseren. Als je nee zegt is dit nooit tegen een persoon gericht, je zegt nee tegen een vraag. Je hoeft niet te denken dat je hierdoor iemand afwijst of niet meer aardig vindt.

2. Terugkomen op een ja

Je kunt altijd terugkomen op een eerder gezegd ja. Als je aangeeft dat je eigenlijk te snel ja hebt gezegd, wordt dit heus wel gesnapt. Natuurlijk kan een ander hierdoor teleurgesteld zijn, jij bent hier echter niet voor verantwoordelijk.

3. Neem je tijd

Zeg dat je er even over moet nadenken. Iemand vraagt of je iets wilt doen en jij zegt dat bedenktijd nodig hebt. Hiermee voorkom je dat je te snel ja zegt, terwijl je nee bedoelde.

4. Zeg wat je bedoeld

Zeg gewoon nee als je nee bedoeld, je hoeft een ander heus niet uit te leggen wat de reden van jouw nee is. Ik vind het altijd vervelend als iemand mij vraagt waarom ik niet kan, dat voelt als een inbreuk op mijn privacy. Jouw privacy maakt dat je gewoon nee kunt zeggen zonder uitleg verontschuldigd te zijn.

5. Wees eerlijk

Wees eerlijk in jouw nee, verzin geen smoes waarom je iets niet wilt of waarom je niet kunt. Andere mensen zullen vaak door de smoes heen kunnen prikken en dat levert alleen maar scheve gezichten op. Je zegt: gewoon nee zonder verdere uitleg. Of je zegt: "ik heb een andere afspraak". Zelf heb ik regelmatig een andere afspraak lopen, namelijk de afspraak met mijzelf. Ik heb mezelf een dag rust beloofd, of een dag iets leuks doen voor mezelf.

6. Respectvol nee

Je bent echt heel respectvol tegen een ander als je duidelijk bent in jouw nee. Je kunt ook respectvol zijn als je de ander het gevoel geeft dat je blij bent met de vraag. “Ik voel me vereerd dat jij je kinderen aan mij toevertrouwd, ik kan nu echt niet op ze passen.”

7. Onpersoonlijk maken

Maak het onpersoonlijk: “Ik zeg tegen deze vraag altijd nee, dit doe ik voor niemand.” Zelf leen ik heel zelden een boek uit, daar ben ik heel duidelijk in. Ik heb een goede vriendin die boeken mag lenen en mijn zussen kunnen ze van mij lenen. Ik zeg dan: “ik leen mijn boeken niet uit, daar heb ik slechte ervaringen mee die niets met jou te maken hebben.”

8. Ja zeggen tegen jezelf

Zeg wat vaker ja tegen jezelf, bedenk dat je het waard bent om tegen de belangrijkste persoon in je leven ja te zeggen. En heus: jij bent de belangrijkste persoon in je leven.

Ook ja zeggen mag

Mag je dan nooit meer ja zeggen? Natuurlijk mag je ook ja zeggen, vanuit een keuze die goed voelt voor jou. Soms betekent dit dat ik een afspraak met mezelf naar een andere dag verschuif, want ik vind het ook wel eens gewoon fijn om iets voor een ander te doen. En tegen iets wat je echt leuk vind zeg je natuurlijk ook gewoon ja.

"Je bent jong zo lang je 'Nee!' kan zeggen. Eerste ja, eerste rimpel."(Henri Jeanson)

Vind jij het gemakkelijk om nee te zeggen?


Reacties

Er zijn 5 reacties op deze blog.

Lex Fauser op dinsdag 16 januari 2018 17:11
Beste Ineke, Ik vind het allang niet meer moeilijk om nee te zeggen tegen anderen! Ook al voel ik nog intens mee met de teleurstelling van die anderen! Dit heeft te maken met dat ik al die goede tips die jij beschrijft al een tijd ook opvolg of meeneem in mijn beslissing om nee te (kunnen) zeggen! Maar ook met mijn fysieke beperkingen vanwege mijn 2 chronische ziekten! Dan leer je extra naar ook jouw grenzen te luisteren! Ik spreek dan altijd ook mijn mededeleven en begrip uit naar die anderen als ze mijn nee te horen krijgen. Op zich heb/krijg ik dan nooit problemen hiermee, maar heb het dan over degenen die mij en mijn fysieke beperkingen goed kennen en weten en daar iig ook begrip en respect voor hebben. Een ja zeggen is veel gemakkelijker, tenzij het bij mij om bepaalde hulp vragen gaat van een zeer goede vriend(in). Dit heeft te maken met dat ik in een verleden hulp van een goede vriend heb geaccepteerd en dat ik daardoor ruzie met hem kreeg en die vriendschap werd beëindigd door hem! Hij begon zich op een gegeven moment een gebruiker te voelen en dat was van begin af aan niet. Tja, ik merk helaas om me heen dat mensen raar ineens 180 graden van links naar rechts, lees van een sociale en behulpzame vriend in een egoïstische en bazige klootzak, kunnen veranderen, en dit terwijl ik niet verander. Ondanks dit blijf ik bij mezelf en mijn respectvolle en goede manieren en dito normen en waarden! Als zo'n persoon zodanig verandert dat, om wat voor shit reden dan ook, onze vriendschap hiervoor door die persoon wordt beëindigd.... dan is die persoon ook geen goede vriend geweest vind ik. Mocht je hierop willen reageren? Dan graag en bvd! Met vriendelijke groet, Lex Fauser.
Ineke Snelleman op woensdag 17 januari 2018 13:15
Dank je Lex dat je steeds blijft reageren op mijn blogs. Naar grenzen luisteren is belangrijk als je fysieke beperkingen hebt, je bent er goed mee bezig. Soms verdwijnen mensen uit je leven, je kunt alleen nog maar de goede herinneringen koesteren, ook als de vriendschap op een nare manier is beeindingd
natasjapijnappels op woensdag 17 januari 2018 12:59
Uit enthousiasme, snel alles goed/vanzelfsprekend vinden zei ik snel ja. Ik heb geleerd niet alles meer te kunnen en willen doen. Ben me bewuster geworden bij waar ik me goed voel en wat niet. Meer kiezen voor mezelf en ook doen wat ik belangrijk vind. Ik ben ook wel gevoelig voor de reactie van de ander omdat ik het leuk wil houden. Als ik nee zei werd ik niet vaak serieus genomen en probeerde mensen me over te halen of kreeg geen fijne reactie terug, soms nog. Dat bevestigd alleen maar meer voor mij dat ik de juiste keuze heb gemaakt en laat het verder bij de ander. Uiteindelijk voelt het het beste voor mij omdat ik bij mezelf blijf.
Ineke Snelleman op woensdag 17 januari 2018 13:16
Een nee uitgesproken vanuit jezelf is altijd een goede nee. Dat doe je goed Natasja
Sonja op maandag 22 januari 2018 16:38
Ik heb al lang ja leren zeggen,maar waar ik het moeilijk mee heb is dat mensen mij niet begrijpen en soms doen of ik de slechte ben.sinds enige tijd blijven mensen ook weg.Waarom?weet het niet.omdat ik aan hun gesprekken geen boodschap heb,mijn denkwijze is helemaal anders op zich mag dat daar is niets mis mee maar als ik iets erg word er overheen gepraat.waarom?

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 12:18
199 Woorden over