8 tips: een HSP zegt ook nee
- Ineke Snelleman
- Tips

Vind jij het als HSPer lastig om nee te zeggen? Je bent hierin echt niet de enige, er zijn veel meer hoogsensitieve mensen die het niet gemakkelijk vinden om tegen iemand nee te zeggen.
Misschien vind je het vervelend om iemand teleur te stellen, of om iemand verdriet te doen als jij nee zegt. Een HSPer vindt het vaak niet fijn als iemand verdrietig, boos of teleurgesteld is.
Jij weet zo goed hoe het is om je verdrietig te voelen, je kent een teleurgesteld gevoel zo goed en je bent misschien een beetje bang als iemand boos wordt.
Om echt voluit nee te kunnen zeggen is het belangrijk om te weten hoe het komt dat juist jij moeite hebt met hierin een grens aan te geven.
Om echt voluit nee te kunnen zeggen is het ook belangrijk dat jij echt ja tegen jezelf kunt zeggen.
Acht tips om nee te zeggen
1. Het is nooit persoonlijk
Misschien wel heel belangrijk voor een HSPer om dit te realiseren. Als je nee zegt is dit nooit tegen een persoon gericht, je zegt nee tegen een vraag. Je hoeft niet te denken dat je hierdoor iemand afwijst of niet meer aardig vindt.
2. Terugkomen op een ja
Je kunt altijd terugkomen op een eerder gezegd ja. Als je aangeeft dat je eigenlijk te snel ja hebt gezegd, wordt dit heus wel gesnapt. Natuurlijk kan een ander hierdoor teleurgesteld zijn, jij bent hier echter niet voor verantwoordelijk.
3. Neem je tijd
Zeg dat je er even over moet nadenken. Iemand vraagt of je iets wilt doen en jij zegt dat bedenktijd nodig hebt. Hiermee voorkom je dat je te snel ja zegt, terwijl je nee bedoelde.
4. Zeg wat je bedoeld
Zeg gewoon nee als je nee bedoeld, je hoeft een ander heus niet uit te leggen wat de reden van jouw nee is. Ik vind het altijd vervelend als iemand mij vraagt waarom ik niet kan, dat voelt als een inbreuk op mijn privacy. Jouw privacy maakt dat je gewoon nee kunt zeggen zonder uitleg verontschuldigd te zijn.
5. Wees eerlijk
Wees eerlijk in jouw nee, verzin geen smoes waarom je iets niet wilt of waarom je niet kunt. Andere mensen zullen vaak door de smoes heen kunnen prikken en dat levert alleen maar scheve gezichten op. Je zegt: gewoon nee zonder verdere uitleg. Of je zegt: "ik heb een andere afspraak". Zelf heb ik regelmatig een andere afspraak lopen, namelijk de afspraak met mijzelf. Ik heb mezelf een dag rust beloofd, of een dag iets leuks doen voor mezelf.
6. Respectvol nee
Je bent echt heel respectvol tegen een ander als je duidelijk bent in jouw nee. Je kunt ook respectvol zijn als je de ander het gevoel geeft dat je blij bent met de vraag. “Ik voel me vereerd dat jij je kinderen aan mij toevertrouwd, ik kan nu echt niet op ze passen.”
7. Onpersoonlijk maken
Maak het onpersoonlijk: “Ik zeg tegen deze vraag altijd nee, dit doe ik voor niemand.” Zelf leen ik heel zelden een boek uit, daar ben ik heel duidelijk in. Ik heb een goede vriendin die boeken mag lenen en mijn zussen kunnen ze van mij lenen. Ik zeg dan: “ik leen mijn boeken niet uit, daar heb ik slechte ervaringen mee die niets met jou te maken hebben.”
8. Ja zeggen tegen jezelf
Zeg wat vaker ja tegen jezelf, bedenk dat je het waard bent om tegen de belangrijkste persoon in je leven ja te zeggen. En heus: jij bent de belangrijkste persoon in je leven.
Ook ja zeggen mag
Mag je dan nooit meer ja zeggen? Natuurlijk mag je ook ja zeggen, vanuit een keuze die goed voelt voor jou. Soms betekent dit dat ik een afspraak met mezelf naar een andere dag verschuif, want ik vind het ook wel eens gewoon fijn om iets voor een ander te doen. En tegen iets wat je echt leuk vind zeg je natuurlijk ook gewoon ja.
"Je bent jong zo lang je 'Nee!' kan zeggen. Eerste ja, eerste rimpel."(Henri Jeanson)
Vind jij het gemakkelijk om nee te zeggen?