8 tips als je hoogsensitief bent en een moet gevoel hebt
- Ineke Snelleman
- Tips

Vergelijk jij met anderen in wat je moet doen? Een HSPer kan het gevoel hebben veel te moeten. Het kan zijn dat je anderen in je omgeving van alles ziet doen zonder zichtbare moeite. Dan denk je misschien dat ook te moeten kunnen en te doen.
Een buurvrouw van mij heeft een drukke baan. Buiten haar baan heeft ze een groot sociaal netwerk. Ze sport regelmatig en ze heeft ook nog tijd om op haar kleinkinderen te passen. Ze zit bij een paar verenigingen in het bestuur en is daar erg actief. Daarnaast heb ik de indruk dat ze helemaal niet zo veel slaap nodig heeft, terwijl het voor mij toch echt noodzakelijk is om voldoende slaap te krijgen.
Ik word al moe als ik denk aan de hoeveelheid dingen die ze doet. Bij mij kan het dan een gevoel van ‘moeten’ opleveren, het gevoel dat ik dat ook moet kunnen. Soms voel ik me hierover zelfs schuldig omdat ik niet zoveel energie heb als mijn buurvrouw.
Als ik niet uitkijk kan ik hierdoor ook nog behoorlijk gestrest raken, wat natuurlijk ook weer niet bevorderlijk is voor het moeten gevoel.
Hoe dit komt!
Een HSPer heeft er moeite mee om bepaalde dingen ‘uit’ te zetten. Als ik me bezig houd met veel dingen, dan vragen die dingen ook allemaal tegelijk mijn aandacht. Net alsof er geen knopje is die een paar van die zaken even uit kan zetten. Als er veel is waarmee ik me bezig houd, dan kan het gebeuren dat ik iets vergeet. Dat is dan mijn uitknopje. Misschien herken jij hier wat van?
Doordat het lastig is voor een hooggevoelig mens om iets uit te zetten, kan het moeten gevoel de kop opsteken. ‘Want’, denk je, ‘ik moet dit toch doen!’ Of je denkt, ‘dat moet ik toch ook kunnen!’
Zo kan je omgaan met het moeten gevoel
Hieronder lees je acht tips die je kunnen helpen om het gevoel van te moeten te stoppen.
1. Prioriteiten
Voorrang geven aan echt belangrijke zaken, iets wat voor jou wezenlijk is om je mee bezig te houden. Je prioriteiten in de gaten krijgen en je echt hier op gaan richten.
2. Opschrijven
Opschrijven wat er op je to do lijst staat. Ik heb altijd papier bij de hand, zo voorkom ik dat ik me er toch mee bezig ga houden. Want ik heb de nijging om dan steeds te gaan repeteren in mezelf wat ik toch ook al weer 'moest' doen.
3. Schrappen
Schrappen wat er op je tot do lijst staat, zo houdt je de wezenlijk belangrijke zaken uit punt 1 over. Dit is echt het allerbelangrijkste voor een hoogsensitief mens. Jij hebt gewoon hele andere talenten dan je bezig houden met veel dingen. Jouw hoogsensitief zijn zorgt ervoor dat je prikkels niet goed kunt verwerken, wees dus lief voor jezelf door ervoor te zorgen dat je er niet teveel van opdoet.
4. Bewegen
Tijd nemen om te bewegen, het helpt want als je beweegt heb je minder de gelegenheid om te verzinnen wat je moet doen. Zeker als je lichaam flink aan het werk is kan je moet gevoel niet aan de bak komen. Geniet ondertussen wel van je lichaamsbeweging.
5. Vervangen door willen
Het woordje moeten in de prullenbak gooien en vervangen door willen. Als ik denk, ‘de huiskamer moet gestofzuigd worden’, hang ik hier een lading aan. Vervang ik nu het woord moeten door willen, ‘ik wil de huiskamer stofzuigen, want dat geeft een opgeruimd gevoel’, heeft dit een hele andere betekenis.
“Willen is kunnen, niet willen is moeten.” (Seneca)
6. Anders kijken
Kijk eens met andere ogen naar jouw moeten, is iets echt belangrijk of kan het geschrapt worden. Of kan een ander het misschien doen wat jij denkt te moeten doen. Als jij bijvoorbeeld vind dat jij de persoon bent om iets te organiseren, komt het dan omdat je een ander niet vertrouwt dat die het ook goed kan? Ben je misschien bang dat het niet goed komt? Andere mensen vinden minder perfectionistisch misschien wel heel fijn en storen zich hier niet aan of zien het zelfs niet.
7. Bewust iets niet doen
Kijk eens wat er gebeurt als je iets gewoon niet doet. Misschien ontdek je ineens dat wat je dacht te moeten doen helemaal niet nodig was. Het kan ook zijn dat er ander het oppikt, iemand die eerder nog geen kans had gezien omdat jij de taken op je nam. Als je iets niet doet heb jij tijd om even lekker te uit te rusten van alle indrukken die je opgedaan hebt zodat je daarna weer energie hebt. Energie die je kunt gebruiken voor iets wat belangrijk is voor jou.
8. hulp vragen
Vraag om hulp! Andere mensen willen vaak iets voor jou doen als ze maar weten wat ze kunnen doen. Als iemand niet weet dat jij moeite hebt met uitzetten van veel indrukken, kunnen ze je ook niet te hulp schieten. En veel indrukken zijn ook de dingen je al doet, hoe leuk ze soms ook zijn. Als je hobby hebt doe je hier ook al indrukken op en dan is er minder plek voor iets anders. Bij jou kan er gewoon minder bij dan bij de meeste andere mensen.
“Mensen moeten doen wat ze willen. Waar leven ze anders voor?” (James Baldwin)
Moet jij ook zoveel van jezelf?