8 tips als je hoogsensitief bent en een moet gevoel hebt

8 tips als je hoogsensitief bent en een moet gevoel hebt

Vergelijk jij met anderen in wat je moet doen? Een HSPer kan het gevoel hebben veel te moeten. Het kan zijn dat je anderen in je omgeving van alles ziet doen zonder zichtbare moeite. Dan denk je misschien dat ook te moeten kunnen en te doen.

Een buurvrouw van mij heeft een drukke baan. Buiten haar baan heeft ze een groot sociaal netwerk. Ze sport regelmatig en ze heeft ook nog tijd om op haar kleinkinderen te passen. Ze zit bij een paar verenigingen in het bestuur en is daar erg actief. Daarnaast heb ik de indruk dat ze helemaal niet zo veel slaap nodig heeft, terwijl het voor mij toch echt noodzakelijk is om voldoende slaap te krijgen.

Ik word al moe als ik denk aan de hoeveelheid dingen die ze doet. Bij mij kan het dan een gevoel van ‘moeten’ opleveren, het gevoel dat ik dat ook moet kunnen. Soms voel ik me hierover zelfs schuldig omdat ik niet zoveel energie heb als mijn buurvrouw.

 

Als ik niet uitkijk kan ik hierdoor ook nog behoorlijk gestrest raken, wat natuurlijk ook weer niet bevorderlijk is voor het moeten gevoel.

Hoe dit komt!

Een HSPer heeft er moeite mee om bepaalde dingen ‘uit’ te zetten. Als ik me bezig houd met veel dingen, dan vragen die dingen ook allemaal tegelijk mijn aandacht. Net alsof er geen knopje is die een paar van die zaken even uit kan zetten. Als er veel is waarmee ik me bezig houd, dan kan het gebeuren dat ik iets vergeet. Dat is dan mijn uitknopje. Misschien herken jij hier wat van?

Doordat het lastig is voor een hooggevoelig mens om iets uit te zetten, kan het moeten gevoel de kop opsteken. ‘Want’, denk je, ‘ik moet dit toch doen!’ Of je denkt, ‘dat moet ik toch ook kunnen!’

Zo kan je omgaan met het moeten gevoel

Hieronder lees je acht tips die je kunnen helpen om het gevoel van te moeten te stoppen.

1. Prioriteiten

Voorrang geven aan echt belangrijke zaken, iets wat voor jou wezenlijk is om je mee bezig te houden. Je prioriteiten in de gaten krijgen en je echt hier op gaan richten.

2. Opschrijven

Opschrijven wat er op je to do lijst staat. Ik heb altijd papier bij de hand, zo voorkom ik dat ik me er toch mee bezig ga houden. Want ik heb de nijging om dan steeds te gaan repeteren in mezelf wat ik toch ook al weer 'moest' doen.

3. Schrappen

Schrappen wat er op je tot do lijst staat, zo houdt je de wezenlijk belangrijke zaken uit punt 1 over. Dit is echt het allerbelangrijkste voor een hoogsensitief mens. Jij hebt gewoon hele andere talenten dan je bezig houden met veel dingen. Jouw hoogsensitief zijn zorgt ervoor dat je prikkels niet goed kunt verwerken, wees dus lief voor jezelf door ervoor te zorgen dat je er niet teveel van opdoet.

4. Bewegen

Tijd nemen om te bewegen, het helpt want als je beweegt heb je minder de gelegenheid om te verzinnen wat je moet doen. Zeker als je lichaam flink aan het werk is kan je moet gevoel niet aan de bak komen. Geniet ondertussen wel van je lichaamsbeweging.

5. Vervangen door willen

Het woordje moeten in de prullenbak gooien en vervangen door willen. Als ik denk, ‘de huiskamer moet gestofzuigd worden’, hang ik hier een lading aan. Vervang ik nu het woord moeten door willen, ‘ik wil de huiskamer stofzuigen, want dat geeft een opgeruimd gevoel’, heeft dit een hele andere betekenis.

“Willen is kunnen, niet willen is moeten.” (Seneca)

6. Anders kijken

Kijk eens met andere ogen naar jouw moeten, is iets echt belangrijk of kan het geschrapt worden. Of kan een ander het misschien doen wat jij denkt te moeten doen. Als jij bijvoorbeeld vind dat jij de persoon bent om iets te organiseren, komt het dan omdat je een ander niet vertrouwt dat die het ook goed kan? Ben je misschien bang dat het niet goed komt? Andere mensen vinden minder perfectionistisch misschien wel heel fijn en storen zich hier niet aan of zien het zelfs niet.

7. Bewust iets niet doen

Kijk eens wat er gebeurt als je iets gewoon niet doet. Misschien ontdek je ineens dat wat je dacht te moeten doen helemaal niet nodig was. Het kan ook zijn dat er ander het oppikt, iemand die eerder nog geen kans had gezien omdat jij de taken op je nam. Als je iets niet doet heb jij tijd om even lekker te uit te rusten van alle indrukken die je opgedaan hebt zodat je daarna weer energie hebt. Energie die je kunt gebruiken voor iets wat belangrijk is voor jou.

8. hulp vragen

Vraag om hulp! Andere mensen willen vaak iets voor jou doen als ze maar weten wat ze kunnen doen. Als iemand niet weet dat jij moeite hebt met uitzetten van veel indrukken, kunnen ze je ook niet te hulp schieten. En veel indrukken zijn ook de dingen je al doet, hoe leuk ze soms ook zijn. Als je hobby hebt doe je hier ook al indrukken op en dan is er minder plek voor iets anders.  Bij jou kan er gewoon minder bij dan bij de meeste andere mensen.

“Mensen moeten doen wat ze willen. Waar leven ze anders voor?” (James Baldwin)

Moet jij ook zoveel van jezelf?

Altijd aardig gevonden willen worden als HSPer
Hoogsensitieve mensen hebben humor
 

Reacties 12

Gast - Pjetra op dinsdag 31 januari 2017 18:03

Ik moet van alles, anders gebeurt er niks

Ik moet van alles, anders gebeurt er niks:p
Gast - Clien op dinsdag 31 januari 2017 18:57

Hallo Ineke, lastig soms ja om te zien dat anderen zo energierijk zijn... ook begrijpen velen het niet altijd als ik dat niet altijd trek.
Toch vandaag weer een stap gezet... er moest het nodige geregeld worden en heb dit aan anderen overgelaten. Mijn deel heb ik online aangeleverd. Dit voelt goed...

Hallo Ineke, lastig soms ja om te zien dat anderen zo energierijk zijn... ook begrijpen velen het niet altijd als ik dat niet altijd trek. Toch vandaag weer een stap gezet... er moest het nodige geregeld worden en heb dit aan anderen overgelaten. Mijn deel heb ik online aangeleverd. Dit voelt goed...
Ineke Snelleman op vrijdag 03 februari 2017 06:50

Goed gedaan

Goed gedaan
Gast - Kristel op donderdag 02 februari 2017 11:31

Dag allemaal
Ja moeten is dwang zeggen de kalenderspreuk he
Voor mezelf probeer ik een "schema" aan te houden en van alles zo rustig mogelijk in te plannen , twee dagen volop en een dag minder activiteit , gaat meestal wel goed , alleen Wanneer er iets tussen komt , verandering in " mijn planning" waar ikzelf geen invloed op heb bv mijn partner die iets moet regelen of zijn planning veranderd en van mij verwacht dat ik hiermee in mee ga , dan geraak ik gelijk van slag , ook al denk ik bij mezelf , rustig blijven ( diep ademhalen ) komt wel in orde ,
Achteraf bedenk ik meestal ,eigenlijk zou ik gewoon moeten weigeren om anderen hun dingen op te lossen of hier in meegaan , dit kost me gewoon te veel energie om telkens te moeten uitleggen dat dit me zo veel energie en vooral innerlijke spanning oplevert
Maar begrip hiervoor krijgen valt moeilijk , reactie " ontspan u toch eens , de rest doe je gewoon morgen of op een ander tijdstip ! Herkenbaar voor andere hsp ?
Lieve groetjes

Dag allemaal Ja moeten is dwang zeggen de kalenderspreuk he Voor mezelf probeer ik een "schema" aan te houden en van alles zo rustig mogelijk in te plannen , twee dagen volop en een dag minder activiteit , gaat meestal wel goed , alleen Wanneer er iets tussen komt , verandering in " mijn planning" waar ikzelf geen invloed op heb bv mijn partner die iets moet regelen of zijn planning veranderd en van mij verwacht dat ik hiermee in mee ga , dan geraak ik gelijk van slag , ook al denk ik bij mezelf , rustig blijven ( diep ademhalen ) komt wel in orde , Achteraf bedenk ik meestal ,eigenlijk zou ik gewoon moeten weigeren om anderen hun dingen op te lossen of hier in meegaan , dit kost me gewoon te veel energie om telkens te moeten uitleggen dat dit me zo veel energie en vooral innerlijke spanning oplevert Maar begrip hiervoor krijgen valt moeilijk , reactie " ontspan u toch eens , de rest doe je gewoon morgen of op een ander tijdstip ! Herkenbaar voor andere hsp ? Lieve groetjes
Ineke Snelleman op zaterdag 04 februari 2017 13:34

Een HSPer kan lastig tegen veranderingen of omgooien van agenda's. Goedbedoelde raad komt van mensen die dit niet zo ervaren, blijven uitleggen hoe het voor jou is.

Een HSPer kan lastig tegen veranderingen of omgooien van agenda's. Goedbedoelde raad komt van mensen die dit niet zo ervaren, blijven uitleggen hoe het voor jou is.
Gast - Roxana op donderdag 02 februari 2017 16:00

Ik heb dit heel vaak! Ik kan ook geen dag " niks" doen, dat past niet in het schema en voelt doelloos en " slecht". En wanneer ik dan tegen iemand durf te zeggen: ik ben zo moe, ik kan echt even niet op bezoek. Dan hoor ik vaak: "maar dat geeft toch energie?! Je moet niet bij de pakken neer gaan zitten." En weinig mensen die begrijpen dat zulke dingen leuk zijn, maar me een ander soort energie geven. Ik leef ervan op. Ik voel me geliefd. Maar ik wordt er zoooo moe van! Dus ik moet. Want stel je voor dat anderen me minder vinden

Ik heb dit heel vaak! Ik kan ook geen dag " niks" doen, dat past niet in het schema en voelt doelloos en " slecht". En wanneer ik dan tegen iemand durf te zeggen: ik ben zo moe, ik kan echt even niet op bezoek. Dan hoor ik vaak: "maar dat geeft toch energie?! Je moet niet bij de pakken neer gaan zitten." En weinig mensen die begrijpen dat zulke dingen leuk zijn, maar me een ander soort energie geven. Ik leef ervan op. Ik voel me geliefd. Maar ik wordt er zoooo moe van! Dus ik moet. Want stel je voor dat anderen me minder vinden
Ineke Snelleman op vrijdag 03 februari 2017 06:49

Lijkt heel erg op het verlangen geliefd te worden en de angst het niet meer te zijn. En angst is altijd een slechte raadgever. Luister naar wat jij aankan, daar ben je helemaal niet minder in maar juist meer.

Lijkt heel erg op het verlangen geliefd te worden en de angst het niet meer te zijn. En angst is altijd een slechte raadgever. Luister naar wat jij aankan, daar ben je helemaal niet minder in maar juist meer.
Gast - Roxy op donderdag 02 februari 2017 19:40

Heel herkenbaar! Ik heb het ook hard nodig om tussen drukke dagen door even de nodige rust pakken.

Heel herkenbaar! Ik heb het ook hard nodig om tussen drukke dagen door even de nodige rust pakken.
Gast - Axel op donderdag 02 februari 2017 22:26

Je moet van alles en als HSPer kan dat erg belastend zijn. Ik maak ook lijstjes in mijn hoofd en zeker voor het weekend of een vrije dag is het draaiboek al klaar voor die dagen. Als dit draaiboek verstoord wordt, dan geeft dat erg veel stress en spanning. En waarom doe ik dat eigenlijk? En wat levert het op?
Wat voor mij werkt om niet te moeten, is de dag bewust te nemen zoals hij komt. Dus niets moet alles mag en laat het maar over je heen komen en geniet van de leuke momenten die zeker op zullen treden. Ik ben vaak verwondert hoe sommige zaken zich zelf toevallig oplossen. Indien je je bevrijdt van het moeten gedrag, dan krijg je hiervoor een stuk vrijheid voor terug. En natuurlijk lukt mij dit niet altijd, maar stapje voor stapje gaat het steeds beter.

Je moet van alles en als HSPer kan dat erg belastend zijn. Ik maak ook lijstjes in mijn hoofd en zeker voor het weekend of een vrije dag is het draaiboek al klaar voor die dagen. Als dit draaiboek verstoord wordt, dan geeft dat erg veel stress en spanning. En waarom doe ik dat eigenlijk? En wat levert het op? Wat voor mij werkt om niet te moeten, is de dag bewust te nemen zoals hij komt. Dus niets moet alles mag en laat het maar over je heen komen en geniet van de leuke momenten die zeker op zullen treden. Ik ben vaak verwondert hoe sommige zaken zich zelf toevallig oplossen. Indien je je bevrijdt van het moeten gedrag, dan krijg je hiervoor een stuk vrijheid voor terug. En natuurlijk lukt mij dit niet altijd, maar stapje voor stapje gaat het steeds beter.
Ineke Snelleman op vrijdag 03 februari 2017 06:51

Fijn dat je dit hier neerzet Axel, dat geeft anderen het vertrouwen dat ze het ook kunnen.

Fijn dat je dit hier neerzet Axel, dat geeft anderen het vertrouwen dat ze het ook kunnen.
Gast - Diana van der Beek op vrijdag 03 februari 2017 21:43

Beste Ineke, heel blij ben ik met de bevestiging door jou van mijn vermoeden, dat ook ik minder kan dan een niet[b][/b]-HSP-er, t.g.v. mijn hooggevoeligheid. Steeds was ik van mening dat ik minder kon/kan t.g.v. mijn 2 opnames in de psychiatrie vele jaren geleden. Aan het begin van deze opnames kon ik nl. niet veel meer en heb alles wat ik nu wel kan, helemaal moeten opbouwen. Ik heb eerlijk gezegd geaccepteerd dat ik volgens mij nooit meer zo zal kunnen functioneren als een niet-HSP-er, dus dagelijks veel kunnen , maar ik kan hiermee gelukkig toch tevreden zijn. Ergens had ik zoiets van: Dit kan niet alleen maar liggen aan mijn psychiatrische achtergrond, maar dient toch ook te liggen aan mijn hooggevoeligheid. Daarom ben ik je heel dankbaar voor deze bevestigende blog. Hartelijke groeten van Diana van der Beek

Beste Ineke, heel blij ben ik met de bevestiging door jou van mijn vermoeden, dat ook ik minder kan dan een niet[b][b][/b][/b]-HSP-er, t.g.v. mijn hooggevoeligheid. Steeds was ik van mening dat ik minder kon/kan t.g.v. mijn 2 opnames in de psychiatrie vele jaren geleden. Aan het begin van deze opnames kon ik nl. niet veel meer en heb alles wat ik nu wel kan, helemaal moeten opbouwen. Ik heb eerlijk gezegd geaccepteerd dat ik volgens mij nooit meer zo zal kunnen functioneren als een niet-HSP-er, dus dagelijks veel kunnen , maar ik kan hiermee gelukkig toch tevreden zijn. Ergens had ik zoiets van: Dit kan niet alleen maar liggen aan mijn psychiatrische achtergrond, maar dient toch ook te liggen aan mijn hooggevoeligheid. Daarom ben ik je heel dankbaar voor deze bevestigende blog. Hartelijke groeten van Diana van der Beek
Gast - Rein op zaterdag 04 februari 2017 20:21

Hoi, ik heb niet veel moetjes meer, het is meer willen geworden.
Alleen gewoontes, oude patronen probeer ik te veranderen.
Door de tools die jij mij vorige week gaf, is er weer eentje afgevallen.
Van de week in de kantine koffie gepakt, en ga ik meestal bij een paar collega's zitten om wat te kletsen. Alleen nu voelde het niet goed, er was een gesprek gaande wat mij een beetje ergerde. En ben ik rustig naar buiten gelopen. Toen ik buiten kwam gebeurde er iets vreemds.
Ik keek voor me uit, en zag iets verschuiven. Ik herkende het van de film de matrix. Er liepen een aantal mensen de trap op in een gebouw, waar ook een kat liep. Toen de kat in beeld was, zag je ook een verschuiving, er verschoof iets. Daar werd het uitgelegd als een deja vu.

Affijn daarna kwam er een hele serene rust over me heen, wat erg prettig was.
Groetjes
Rein Gerritsen

Hoi, ik heb niet veel moetjes meer, het is meer willen geworden. Alleen gewoontes, oude patronen probeer ik te veranderen. Door de tools die jij mij vorige week gaf, is er weer eentje afgevallen. Van de week in de kantine koffie gepakt, en ga ik meestal bij een paar collega's zitten om wat te kletsen. Alleen nu voelde het niet goed, er was een gesprek gaande wat mij een beetje ergerde. En ben ik rustig naar buiten gelopen. Toen ik buiten kwam gebeurde er iets vreemds. Ik keek voor me uit, en zag iets verschuiven. Ik herkende het van de film de matrix. Er liepen een aantal mensen de trap op in een gebouw, waar ook een kat liep. Toen de kat in beeld was, zag je ook een verschuiving, er verschoof iets. Daar werd het uitgelegd als een deja vu. Affijn daarna kwam er een hele serene rust over me heen, wat erg prettig was. Groetjes Rein Gerritsen
Gast
zondag 20 mei 2018

Klik hieronder ter voorkoming van spam