Meteen naar reacties
bank-alleen

Er is een groot verschil tussen alleen zijn of je eenzaam voelen. Alleen zijn is een situatie die je soms bewust creëert omdat je kunt verlangen naar deze momenten. Soms is het alleen zijn een omstandigheid die, hoewel niet bewust gekozen, je toch als fijn kunt ervaren. Bij het alleen zijn is er dan even niemand om je heen, je mist op dat moment ook niet iemand om bij je te zijn.

Eenzaamheid is een gevoel, een gemis vanuit je ziel naar anderen die bij je zijn. Helaas zie je in deze tijd veel mensen met eenzaamheidsgevoelens. Ook een HSPer kan zich eenzaam voelen, vaak is dit als je mensen om je heen mist die jou begrijpen.

Een karaktereigenschap van hoogsensitief of hooggevoelig zijn, is dat je behoefte hebt aan alleen zijn. Je vindt het fijn om je af en toe terug te trekken, om jezelf even af te zonderen.

Acht redenen

Jij als HSPer wilt soms best eens alleen zijn, even niemand om je heen hebben. Hieronder lees je acht redenen waarom je dat zo graag doet.

1. Opladen

Zo kan je jezelf weer opladen voor momenten dat je onder de mensen bent. Je hebt nu eenmaal tijd nodig om eerder opgedane indrukken te verwerken.

2. Genieten

Je kunt iets doen waar jij van geniet, iets wat de mensen om je heen niet zo graag doen. Zo vind ik het heerlijk, als mijn man niet thuis is, naar een echte tranentrekkende film te kijken.

3. Genoeg hebben aan jezelf

Een hooggevoelig mens heeft soms helemaal geen behoefte aan een ander om zich heen.

“Ik ben graag alleen. Werkelijk eenzaam voel ik me slechts in gezelschap.” (Marc Callewaert)

4. Creativiteit

Als je alleen bent kan je creativiteit tot volle bloei komen, de beste ideeën komen misschien wel tijdens een wandeling die je alleen op het strand maakt. Of je kunt de mooiste creaties maken als je jezelf hebt teruggetrokken op je kamer.

5. Achter komen wat jij wil

Tijdens het alleen zijn hoef je geen rekening te houden met anderen. Een HSPer is vaak gericht op de mensen om zich heen. Zo heb je tijd om er achter te komen wat jij nu wilt, zonder de afleiding van anderen om je heen.

6. Lak hebben aan regels

Je kunt door je huis lopen in je oudste kloffie, je hoeft je voor niemand aan te kleden of er netjes uit te zien, je kunt even lak hebben aan alle regeltjes die je hebt opgesteld.

7. Geen sorry

Je hoeft geen erkenning van een ander, je hoeft niet te vragen aan iemand of het goed is wat je doet. Je hoeft je dus ook niet te verontschuldigen voor alles wat je doet.

8. Rust

Je komt even helemaal tot rust omdat je aan het genieten bent van alles wat je op dat moment doet. Je kunt je ook echt richten op wat je aan het doen bent, omdat de indrukken die je van anderen mensen opdoet op dat moment ontbreken.

Een goede keuze

Alleen zijn is niet zielig, jezelf afzonderen als een keuze kan gewoon heel goed voor je zijn. Hierna kan je de drukte van het dagelijkse leven weer beter aan.

"Als je je eenzaam voelt als je alleen bent, bevind je je in slecht gezelschap." (Jean-Paul Sartre)

Ben jij graag alleen?


Reacties

Er zijn 24 reacties op deze blog.

Rein Gerritsen op maandag 16 januari 2017 22:19
Soms wordt ik onrustig als ik onder de mensen ben, pas ik me misschien teveel aan. Als ik dan alleen ben wordt ik weer rustig, en kom ik weer tot mezelf, eigenlijk heel logisch volgens mij!
Ineke Snelleman op dinsdag 17 januari 2017 07:47
Als je alleen bent heb je niet het gevoel dat je jezelf aan moet passen, heel logisch ja.
Thea op maandag 16 januari 2017 22:38
IK heb ook de behoefte om me terugtrekken als ik teveel prikkels heb gehad. Helaas ben ik thuis komen zitten, ivm chronische vermoeidheid cq-pijn , alleenstaand ben, geen kinderen heb ,en weinig vrouwen ken, die in een soortgelijke situatie zitten en mensen die dit begrijpen.:(
Thea op maandag 16 januari 2017 22:42
Waardoor ik me dus eenzaam voel met enige regelmaat. IK heb ook contacten nodig om me op te laden! Herkent iemand zich hierin?
Ineke Snelleman op dinsdag 17 januari 2017 07:41
Thea: eenzaam voelen en alleen zijn is heel verschillend. Als je jezelf eenzaam voelt kan je behoefte hebben aan mensen om je heen, een mens is nu eenmaal een sociaal wezen. Tevens heb je ook behoefte aan momenten van rust. Het lijkt allemaal tegenstrijdig. Eenzaam is een gevoel, alleen zijn is een keuze die je kunt maken.

Reageer op deze blog

woensdag 08 april 2020 07:55
199 Woorden over