Meteen naar reacties
bank-alleen

Er is een groot verschil tussen alleen zijn of je eenzaam voelen. Alleen zijn is een situatie die je soms bewust creëert omdat je kunt verlangen naar deze momenten. Soms is het alleen zijn een omstandigheid die, hoewel niet bewust gekozen, je toch als fijn kunt ervaren. Bij het alleen zijn is er dan even niemand om je heen, je mist op dat moment ook niet iemand om bij je te zijn.

Eenzaamheid is een gevoel, een gemis vanuit je ziel naar anderen die bij je zijn. Helaas zie je in deze tijd veel mensen met eenzaamheidsgevoelens. Ook een HSPer kan zich eenzaam voelen, vaak is dit als je mensen om je heen mist die jou begrijpen.

Een karaktereigenschap van hoogsensitief of hooggevoelig zijn, is dat je behoefte hebt aan alleen zijn. Je vindt het fijn om je af en toe terug te trekken, om jezelf even af te zonderen.

Acht redenen

Jij als HSPer wilt soms best eens alleen zijn, even niemand om je heen hebben. Hieronder lees je acht redenen waarom je dat zo graag doet.

1. Opladen

Zo kan je jezelf weer opladen voor momenten dat je onder de mensen bent. Je hebt nu eenmaal tijd nodig om eerder opgedane indrukken te verwerken.

2. Genieten

Je kunt iets doen waar jij van geniet, iets wat de mensen om je heen niet zo graag doen. Zo vind ik het heerlijk, als mijn man niet thuis is, naar een echte tranentrekkende film te kijken.

3. Genoeg hebben aan jezelf

Een hooggevoelig mens heeft soms helemaal geen behoefte aan een ander om zich heen.

“Ik ben graag alleen. Werkelijk eenzaam voel ik me slechts in gezelschap.” (Marc Callewaert)

4. Creativiteit

Als je alleen bent kan je creativiteit tot volle bloei komen, de beste ideeën komen misschien wel tijdens een wandeling die je alleen op het strand maakt. Of je kunt de mooiste creaties maken als je jezelf hebt teruggetrokken op je kamer.

5. Achter komen wat jij wil

Tijdens het alleen zijn hoef je geen rekening te houden met anderen. Een HSPer is vaak gericht op de mensen om zich heen. Zo heb je tijd om er achter te komen wat jij nu wilt, zonder de afleiding van anderen om je heen.

6. Lak hebben aan regels

Je kunt door je huis lopen in je oudste kloffie, je hoeft je voor niemand aan te kleden of er netjes uit te zien, je kunt even lak hebben aan alle regeltjes die je hebt opgesteld.

7. Geen sorry

Je hoeft geen erkenning van een ander, je hoeft niet te vragen aan iemand of het goed is wat je doet. Je hoeft je dus ook niet te verontschuldigen voor alles wat je doet.

8. Rust

Je komt even helemaal tot rust omdat je aan het genieten bent van alles wat je op dat moment doet. Je kunt je ook echt richten op wat je aan het doen bent, omdat de indrukken die je van anderen mensen opdoet op dat moment ontbreken.

Een goede keuze

Alleen zijn is niet zielig, jezelf afzonderen als een keuze kan gewoon heel goed voor je zijn. Hierna kan je de drukte van het dagelijkse leven weer beter aan.

"Als je je eenzaam voelt als je alleen bent, bevind je je in slecht gezelschap." (Jean-Paul Sartre)

Ben jij graag alleen?


Reacties

Er zijn 24 reacties op deze blog.

Teun op donderdag 19 januari 2017 09:56
Ik herken mezelf hier helemaal in, maar mijn vrouw ook. Beiden herkennen onszelf niet in dat labeltje hoogsensitief persoon. Ik denk, dat het onderdeel van ons mensen is om soms eens helemaal alleen te willen zijn. Als je jezelf kent tenminste en niet achter allerlei waanbeelden rent.
Ineke Snelleman op zaterdag 21 januari 2017 13:08
Er zijn veel mensen die de behoefte hebben aan het alleen zijn van tijd tot tijd. In het alleen zijn kan je ook tot inzichten over jezelf komen (zelfkennis) en dat is voor een ieder fijn.
Alma op zondag 07 oktober 2018 11:43
Gelukkig dat er meer mensen de behoefte hebben om alleen te zijn. Het blijft een uitdaging om anderen uit te leggen dat het niet aan hen ligt. Vooral mijn partner voelt het als afgewezen worden. Het maakt hem onzeker en loopt dan juist als een zwaankleefaan achter me aan. Uitleggen helpt niet.
Ineke Snelleman op maandag 08 oktober 2018 10:23
Lastig is dit inderdaad. Soms willen of kunnen mensen ook niet iets voor zichzelf doen, dan blijven ze achter een partner aanlopen of aan huis gebonden.

Reageer op deze blog

dinsdag 07 april 2020 21:10
199 Woorden over