Meteen naar reacties
bank-alleen

Er is een groot verschil tussen alleen zijn of je eenzaam voelen. Alleen zijn is een situatie die je soms bewust creëert omdat je kunt verlangen naar deze momenten. Soms is het alleen zijn een omstandigheid die, hoewel niet bewust gekozen, je toch als fijn kunt ervaren. Bij het alleen zijn is er dan even niemand om je heen, je mist op dat moment ook niet iemand om bij je te zijn.

Eenzaamheid is een gevoel, een gemis vanuit je ziel naar anderen die bij je zijn. Helaas zie je in deze tijd veel mensen met eenzaamheidsgevoelens. Ook een HSPer kan zich eenzaam voelen, vaak is dit als je mensen om je heen mist die jou begrijpen.

Een karaktereigenschap van hoogsensitief of hooggevoelig zijn, is dat je behoefte hebt aan alleen zijn. Je vindt het fijn om je af en toe terug te trekken, om jezelf even af te zonderen.

Acht redenen

Jij als HSPer wilt soms best eens alleen zijn, even niemand om je heen hebben. Hieronder lees je acht redenen waarom je dat zo graag doet.

1. Opladen

Zo kan je jezelf weer opladen voor momenten dat je onder de mensen bent. Je hebt nu eenmaal tijd nodig om eerder opgedane indrukken te verwerken.

2. Genieten

Je kunt iets doen waar jij van geniet, iets wat de mensen om je heen niet zo graag doen. Zo vind ik het heerlijk, als mijn man niet thuis is, naar een echte tranentrekkende film te kijken.

3. Genoeg hebben aan jezelf

Een hooggevoelig mens heeft soms helemaal geen behoefte aan een ander om zich heen.

“Ik ben graag alleen. Werkelijk eenzaam voel ik me slechts in gezelschap.” (Marc Callewaert)

4. Creativiteit

Als je alleen bent kan je creativiteit tot volle bloei komen, de beste ideeën komen misschien wel tijdens een wandeling die je alleen op het strand maakt. Of je kunt de mooiste creaties maken als je jezelf hebt teruggetrokken op je kamer.

5. Achter komen wat jij wil

Tijdens het alleen zijn hoef je geen rekening te houden met anderen. Een HSPer is vaak gericht op de mensen om zich heen. Zo heb je tijd om er achter te komen wat jij nu wilt, zonder de afleiding van anderen om je heen.

6. Lak hebben aan regels

Je kunt door je huis lopen in je oudste kloffie, je hoeft je voor niemand aan te kleden of er netjes uit te zien, je kunt even lak hebben aan alle regeltjes die je hebt opgesteld.

7. Geen sorry

Je hoeft geen erkenning van een ander, je hoeft niet te vragen aan iemand of het goed is wat je doet. Je hoeft je dus ook niet te verontschuldigen voor alles wat je doet.

8. Rust

Je komt even helemaal tot rust omdat je aan het genieten bent van alles wat je op dat moment doet. Je kunt je ook echt richten op wat je aan het doen bent, omdat de indrukken die je van anderen mensen opdoet op dat moment ontbreken.

Een goede keuze

Alleen zijn is niet zielig, jezelf afzonderen als een keuze kan gewoon heel goed voor je zijn. Hierna kan je de drukte van het dagelijkse leven weer beter aan.

"Als je je eenzaam voelt als je alleen bent, bevind je je in slecht gezelschap." (Jean-Paul Sartre)

Ben jij graag alleen?


Reacties

Er zijn 24 reacties op deze blog.

Daniels Kristel op dinsdag 17 januari 2017 09:30
Hallo aan iedereen die dit kan lezen De eerste keer dat ik reageer Ik sta voor een grote keuze , onbegrip , rust die me ontbreekt , een konstant opgejaagd gevoel door mijn eigen gedachten/stemmetje , ja ik heb hsp maar wat moet je daar nu mee Ik probeer er zoveel mogelijk over te lezen , te begrijpen , ik ben 47 jaar en weet t nu bij a 2 jaar , dus zoals zovelen al die tijd gedacht dat ik abnormaal was , niet begrepen wordt door andere , altijd klaar gestaan voor iedereen en dan in 2012 tegen de spreekwoordelijke muur aangelopen , buren-out noemen ze dat dan , rechtgekrabbeld maar sindsdien lijkt het een gevecht een strijd om te vinden wat ik zoek , voor mezelf lijkt het evident RUST maar je bent niet alleen , je partner je gezin je werk omgeving vrienden Moeilijk vind ik het , in mijn relatie is het nu vanzelfsprekend dat dingen die niet lopen zoals het hoort is te wijten aan mijn hsp ! Ben benieuwd of er nog mensen zijn die hiermee worstelen of geworsteld hebben en ik besef dat er geen pasklare oplossing voor is , ben alleen blij dat ik een groep heb gevonden om er eens over te communiceren Lieve groetjes
Ineke Snelleman op dinsdag 17 januari 2017 19:29
Niet altijd makkelijk om balans te vinden, zeker omdat een HSPer zich ook vaak heeft aangepast.
Rein .... op dinsdag 17 januari 2017 14:20
Hoi, nog een aanvulling op mijn eerdere bericht. Ik ben zelf 56 jaar en mijn kinderen zin al volwassen. Sinds een half jaar aan het zoeken naar mezelf, en naar rust. Iemand zei, je hebt te weinig energie, pak je rust en doe dingen drie je leuk vindt. na een tijdje kwam ik steeds meer bij mezelf maar voelde tegelijk steeds meer afstand naar mijn partner toe, en kwam tot de ontdekking dat ik wel van haar hou maar ook mijn eigen plek nodig heb, wat niet lukt als we samen wonen. We zitten nu samen , maar gaan uit elkaar en tegelijkertijd is er een tegenstelling omdat we door deze moeilijke tijd meer begrip is voor de ander in het reageren, en we door de ander te steunen ook weer closer worden. Gisteren morgen haar een ap gestuurd met daarin het bericht. Als ik straks op mezelf woon mag ik dan af en toe als het moeilijk wordt bij jouw komen schuilen. " Altijd" zei ze. ..... Groetjes Rein
Ineke Snelleman op dinsdag 17 januari 2017 19:27
Dat is fijn Rein dat je toch nog kan komen schuilen. Wat mooi gezegd.
Kristel op woensdag 18 januari 2017 08:24
Ik herken mij helemaal in het verhaal vanRein , zit met hetzelfde gevoel , bij mij is de vraag / gevoel is zorgen voor mekaar voldoende om verder te gaan samen , dit is zeer confronterend , we zijn bij een koppelcoach ten rade gegaan en nog steeds maar ook dit is zwaar , het apart gaan is al even mijn voorstel maar wordt niet enthousiast onthaalt , ben benieuwd of het voor Rein de nodige rust brengt , ik ken bv verschillende kopppels die op deze manier door het leven gaan Lieve groeten Kristel

Reageer op deze blog

woensdag 08 april 2020 07:19
199 Woorden over