Meteen naar reacties
bank-alleen

Er is een groot verschil tussen alleen zijn of je eenzaam voelen. Alleen zijn is een situatie die je soms bewust creëert omdat je kunt verlangen naar deze momenten. Soms is het alleen zijn een omstandigheid die, hoewel niet bewust gekozen, je toch als fijn kunt ervaren. Bij het alleen zijn is er dan even niemand om je heen, je mist op dat moment ook niet iemand om bij je te zijn.

Eenzaamheid is een gevoel, een gemis vanuit je ziel naar anderen die bij je zijn. Helaas zie je in deze tijd veel mensen met eenzaamheidsgevoelens. Ook een HSPer kan zich eenzaam voelen, vaak is dit als je mensen om je heen mist die jou begrijpen.

Een karaktereigenschap van hoogsensitief of hooggevoelig zijn, is dat je behoefte hebt aan alleen zijn. Je vindt het fijn om je af en toe terug te trekken, om jezelf even af te zonderen.

Acht redenen

Jij als HSPer wilt soms best eens alleen zijn, even niemand om je heen hebben. Hieronder lees je acht redenen waarom je dat zo graag doet.

1. Opladen

Zo kan je jezelf weer opladen voor momenten dat je onder de mensen bent. Je hebt nu eenmaal tijd nodig om eerder opgedane indrukken te verwerken.

2. Genieten

Je kunt iets doen waar jij van geniet, iets wat de mensen om je heen niet zo graag doen. Zo vind ik het heerlijk, als mijn man niet thuis is, naar een echte tranentrekkende film te kijken.

3. Genoeg hebben aan jezelf

Een hooggevoelig mens heeft soms helemaal geen behoefte aan een ander om zich heen.

“Ik ben graag alleen. Werkelijk eenzaam voel ik me slechts in gezelschap.” (Marc Callewaert)

4. Creativiteit

Als je alleen bent kan je creativiteit tot volle bloei komen, de beste ideeën komen misschien wel tijdens een wandeling die je alleen op het strand maakt. Of je kunt de mooiste creaties maken als je jezelf hebt teruggetrokken op je kamer.

5. Achter komen wat jij wil

Tijdens het alleen zijn hoef je geen rekening te houden met anderen. Een HSPer is vaak gericht op de mensen om zich heen. Zo heb je tijd om er achter te komen wat jij nu wilt, zonder de afleiding van anderen om je heen.

6. Lak hebben aan regels

Je kunt door je huis lopen in je oudste kloffie, je hoeft je voor niemand aan te kleden of er netjes uit te zien, je kunt even lak hebben aan alle regeltjes die je hebt opgesteld.

7. Geen sorry

Je hoeft geen erkenning van een ander, je hoeft niet te vragen aan iemand of het goed is wat je doet. Je hoeft je dus ook niet te verontschuldigen voor alles wat je doet.

8. Rust

Je komt even helemaal tot rust omdat je aan het genieten bent van alles wat je op dat moment doet. Je kunt je ook echt richten op wat je aan het doen bent, omdat de indrukken die je van anderen mensen opdoet op dat moment ontbreken.

Een goede keuze

Alleen zijn is niet zielig, jezelf afzonderen als een keuze kan gewoon heel goed voor je zijn. Hierna kan je de drukte van het dagelijkse leven weer beter aan.

"Als je je eenzaam voelt als je alleen bent, bevind je je in slecht gezelschap." (Jean-Paul Sartre)

Ben jij graag alleen?


Reacties

Er zijn 24 reacties op deze blog.

Thea op vrijdag 20 januari 2017 21:59
IK begrijp wat je bedoelt Ineke, alleen ben ik door mijn situatie té vaak alleen én dat maakt eenzaam! IK probeer dit wel te doorbreken, maar valt niet mee, daar ik door mijn gezondheid dus veel aan huis gebonden ben.
Ineke Snelleman op zaterdag 21 januari 2017 13:12
Soms kan het niet onder mensen kunnen zijn eenzaamheid oproepen, dat is waar.
Hans op dinsdag 17 januari 2017 08:52
Ik vind het meestal fijn alleen te zijn. Even tijd voor jezelf. , Huis opruimen, hardlopen, of gewoon even niets doen.
Nienke op dinsdag 17 januari 2017 08:56
Ik heb altijd al genoten van alleen zijn. Waarbij ik het zelden als alleen ervaar, aangezien ik al vanaf heel jonge leeftijd klets tegen dieren, planten of het eten dat ik aan het koken ben klets en door een vrij geïsoleerde jeugd eraan gewend ben geraakt hardop te denken of met mezelf in overleg te gaan. Extern-intern-overleg noem ik dit en ik moet er situaties zoals werken in een team, waarbij ieder wel zijn eigen taak heeft echt op letten dat ik dit binnen de perken houd. Zelf ben ik dolgelukkig met mijn rijke innerlijke leven en levendige fantasie. Helaas is wat bij een 5-jarige wordt gezien als een grote verbeeldingskracht en creatieve kijk op de wereld en hoe je daar mee omgaat als volwassenen niet langer een prijzenswaardige eigenschap, maar zonderling of wereldvreemd. Het prettigste aan alleen zijn vind ik dan ook dat ik mijn manier van dingen beleven, waarbij associatief en beelddenken een belangrijke rol spelen niet hoef te temporiseren, omdat het merendeel van de gesprekspartners denken dat ik wartaal uitsla of steeds een aantal stappen terug moet omdat de ander absoluut niet volgt hoe ik van A opeens via K en Q bij B ben aanbeland. Voor mij betekend alleen zijn een ontspannen wandeling door mijn eigen hoofd zonder dat ik tekst en uitleg hoef te geven over wat ik anders ervaar als de gemiddelde observant. Overigens vind ik het wel heerlijk om de resultaten van zo'n "innerlijk" avontuur te delen en tot mijn vreugde heb ik gemerkt dat schrijven een heel mooie en dankbare manier is om een ander mee op reis te nemen. Overigens heb ik zelf de ervaring dat je ook heel goed alleen kan zijn en toch mensen ontmoeten. Dit zijn de zeldzame dagen dat ik helemaal vrij ben om te gaan waar mijn voeten me brengen. Ik stap in de trein zonder plan, hooguit een vaag doel voor ogen en zie wel waar ik terecht kom en wie ik ontmoet. Op die dagen heb ik korte gesprekjes met onbekenden die mijn pad kruisen en om daarna weer alleen verder te gaan en in rust de indrukken en wat we hebben gedeeld te verwerken. Een perfecte combinatie tussen contact en toch ruimte om zelf het niveau van binnenkomende prikkels te bepalen.
Ineke Snelleman op dinsdag 17 januari 2017 19:30
Mooi Nienke dat je zoveel steun vind bij het schrijven. Je lijkt me een HSPer met passie voor avontuur.

Reageer op deze blog

dinsdag 07 april 2020 21:03
199 Woorden over