Meteen naar reacties
bank-alleen

Er is een groot verschil tussen alleen zijn of je eenzaam voelen. Alleen zijn is een situatie die je soms bewust creëert omdat je kunt verlangen naar deze momenten. Soms is het alleen zijn een omstandigheid die, hoewel niet bewust gekozen, je toch als fijn kunt ervaren. Bij het alleen zijn is er dan even niemand om je heen, je mist op dat moment ook niet iemand om bij je te zijn.

Eenzaamheid is een gevoel, een gemis vanuit je ziel naar anderen die bij je zijn. Helaas zie je in deze tijd veel mensen met eenzaamheidsgevoelens. Ook een HSPer kan zich eenzaam voelen, vaak is dit als je mensen om je heen mist die jou begrijpen.

Een karaktereigenschap van hoogsensitief of hooggevoelig zijn, is dat je behoefte hebt aan alleen zijn. Je vindt het fijn om je af en toe terug te trekken, om jezelf even af te zonderen.

Acht redenen

Jij als HSPer wilt soms best eens alleen zijn, even niemand om je heen hebben. Hieronder lees je acht redenen waarom je dat zo graag doet.

1. Opladen

Zo kan je jezelf weer opladen voor momenten dat je onder de mensen bent. Je hebt nu eenmaal tijd nodig om eerder opgedane indrukken te verwerken.

2. Genieten

Je kunt iets doen waar jij van geniet, iets wat de mensen om je heen niet zo graag doen. Zo vind ik het heerlijk, als mijn man niet thuis is, naar een echte tranentrekkende film te kijken.

3. Genoeg hebben aan jezelf

Een hooggevoelig mens heeft soms helemaal geen behoefte aan een ander om zich heen.

“Ik ben graag alleen. Werkelijk eenzaam voel ik me slechts in gezelschap.” (Marc Callewaert)

4. Creativiteit

Als je alleen bent kan je creativiteit tot volle bloei komen, de beste ideeën komen misschien wel tijdens een wandeling die je alleen op het strand maakt. Of je kunt de mooiste creaties maken als je jezelf hebt teruggetrokken op je kamer.

5. Achter komen wat jij wil

Tijdens het alleen zijn hoef je geen rekening te houden met anderen. Een HSPer is vaak gericht op de mensen om zich heen. Zo heb je tijd om er achter te komen wat jij nu wilt, zonder de afleiding van anderen om je heen.

6. Lak hebben aan regels

Je kunt door je huis lopen in je oudste kloffie, je hoeft je voor niemand aan te kleden of er netjes uit te zien, je kunt even lak hebben aan alle regeltjes die je hebt opgesteld.

7. Geen sorry

Je hoeft geen erkenning van een ander, je hoeft niet te vragen aan iemand of het goed is wat je doet. Je hoeft je dus ook niet te verontschuldigen voor alles wat je doet.

8. Rust

Je komt even helemaal tot rust omdat je aan het genieten bent van alles wat je op dat moment doet. Je kunt je ook echt richten op wat je aan het doen bent, omdat de indrukken die je van anderen mensen opdoet op dat moment ontbreken.

Een goede keuze

Alleen zijn is niet zielig, jezelf afzonderen als een keuze kan gewoon heel goed voor je zijn. Hierna kan je de drukte van het dagelijkse leven weer beter aan.

"Als je je eenzaam voelt als je alleen bent, bevind je je in slecht gezelschap." (Jean-Paul Sartre)

Ben jij graag alleen?


Reacties

Er zijn 31 reacties op deze blog.

Axel op zondag 15 januari 2017 18:05
Ja ik heb ook vaak behoefte om alleen te zijn en dingen alleen te doen. Of om alleen des morgens vroeg te gaan wandelen, zeker nu in het sneeuwlandschap. Ook neem ik wel eens een paar dagen vrij, terwijl mijn partner gewoon gaat werken. Velen vinden dat raar, maar mijn partner en ik vinden dat heel gewoon. En ik kom dan wel gemakkelijker tot rust van de dagelijkse werkzaamheden.
Ineke Snelleman op dinsdag 17 januari 2017 07:46
Partners die begrip voor elkaar hebben kunnen de ander alleen laten zijn en dat heel gewoon vinden. Ik vind het ook goed om buiten mijn partner om iets te doen, dat maakt dat je niet afhankelijk van elkaar wordt in het hebben van bijvoorbeeld een geluksgevoel.
Hetty op maandag 16 januari 2017 21:15
Heerlijk om alleen te zijn! Precies om alle redenen die jij beschrijft Ineke!
Maria op maandag 16 januari 2017 21:31
Hallo Ineke. Ik wil eigenlijk het merendeel van de dag alleen zijn. Het lijkt voor mij steeds moeilijker om me aan te passen en op mijn gemak te voelen in gezelschap. 1 op 1 gaat wel maar niet te lang. Soms voel ik mij daar schuldig over en lijkt het alsof ík niet normaal ben. Maar het is een keuze geworden. Óf het heel moeilijk krijgen in (groot) gezelschap óf het ondergaan dat men mij maar apart vindt en me daar niets van aan te trekken. Mede door mijn HSP is mijn relatie beeïndigd door volledige onbegrip. Tja... Ik kijk ernaar uit om weer alleen te gaan wonen. Zodat ik in m'n huis daar geen rekening mee hoef te houden. Mijn zoon die weet dat en gaat daar fantastisch mee om. Hij weet immers niet anders.
Ineke Snelleman op dinsdag 17 januari 2017 07:42
Fijn Maria dat je begrip hebt van je zoon, zo hoef je jezelf niet eenzaam te voelen om alleen te kunnen zijn.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 11:54
199 Woorden over