Meteen naar reacties
hand-bol

Ben je hoogsensitief en heb je moeite met veranderingen? Je bent echt niet de enige, zelf wil ook graag eerst ergens de kat uit de boom kijken voordat ik echt voluit voor een verandering ga.

Hoe komt het toch dat een HSPer moeite heeft met veranderingen? Een hooggevoelig mens heeft vaak behoefte aan veiligheid inbouwen, zekerheden hebben voordat er een verandering in gang gezet kan worden.

Hieronder lees je 7 tips die je kunnen helpen om een verandering aan te gaan.

Zeven keer vertrouwd naar een verandering

“Verandering zal niet komen als wij wachten op een andere persoon of een andere keer. Wij zijn degenen waar we op hebben gewacht. Wij zijn de verandering die we zoeken.” (Barack Obama)

Tip een

Als je voor het eerst ergens naar toe moet zoek dan eerst even op internet. Vaak helpt het om dan een impressie te krijgen. Bij een sportschool kan je dan al vaak een kijkje binnen het gebouw krijgen bijvoorbeeld. Neem alvast de route door naar je nieuwe plek en rijd hem al een keertje.

Tip twee

Krijg je een nieuwe werkplek, vraag dan of je alvast een keertje mag kijken en kennismaken. Je kunt misschien even gezamenlijk in de pauze een kop koffie of thee drinken.

Tip drie

Als je voor het eerst een nieuw groep binnenstapt kijk dan of je van te voren al wat informatie kan verzamelen. Zoals wat voor soort mensen er zitten, hoe de groepsleider is, hoe het gebouw eruit ziet.

Tip vier

Een ander vakantieland bezoeken kan voor een HSPer ook al een hele verandering zijn. Kijk ook hier of je veel informatie kan vinden bijvoorbeeld op internet. Misschien ken je iemand die het land al heeft bezocht en kan je aan hem of haar je vragen stellen. Kijk de vakantiebrochures door en maak je alvast vertrouwd met je verblijfsplek

Tip vijf

Een nieuwe cursus starten: een HSPer kan dan veel behoefte hebben aan informatie vooraf. Schroom niet om daar naar te vragen, het is heel normaal om goed voorbereid te zijn.

Tip zes

Vaak blijf je maar malen in je hoofd als je vreselijk tegen iets nieuws opziet. Meestal fantaseer je dan over allerlei problemen die je tegen kunt komen. Kijk eens of je bewust allemaal leuke dingen kunt verzinnen. Bijvoorbeeld: ik kom fijne mensen tegen, ik krijg een heerlijke plek om te werken met uitdagend werk, ik ga genieten van mijn nieuwe sport.

Tip zeven

Realiseer dat veranderingen bij het leven horen, dat veranderingen groei zijn en dat er hele mooie dingen uit kunnen voortkomen.

Als ik moeite heb om iets nieuws te starten en het uiteindelijk toch gedaan heb, blijkt vaak dat het me ongelooflijk is meegevallen. Vaak zeg ik dan tegen mezelf: was dat nu alles, had ik het maar veel eerder gedaan.

"De mens heeft voor zijn geluk niet alleen het plezier van dingen nodig, maar ook hoop, vooruitgang en verandering." (Bertrand Russell)

Welke verandering heb jij gemaakt?


Reacties

Er zijn 6 reacties op deze blog.

Roel op dinsdag 21 januari 2020 18:07
Ik had wel iets beter van je verwacht Ineke.

Reageer op deze blog

vrijdag 30 oktober 2020 13:43
199 Woorden over