Meteen naar reacties
hand-bol

Ben je hoogsensitief en heb je moeite met veranderingen? Je bent echt niet de enige, zelf wil ook graag eerst ergens de kat uit de boom kijken voordat ik echt voluit voor een verandering ga.

Hoe komt het toch dat een HSPer moeite heeft met veranderingen? Een hooggevoelig mens heeft vaak behoefte aan veiligheid inbouwen, zekerheden hebben voordat er een verandering in gang gezet kan worden.

Hieronder lees je 7 tips die je kunnen helpen om een verandering aan te gaan.

Zeven keer vertrouwd naar een verandering

“Verandering zal niet komen als wij wachten op een andere persoon of een andere keer. Wij zijn degenen waar we op hebben gewacht. Wij zijn de verandering die we zoeken.” (Barack Obama)

Tip een

Als je voor het eerst ergens naar toe moet zoek dan eerst even op internet. Vaak helpt het om dan een impressie te krijgen. Bij een sportschool kan je dan al vaak een kijkje binnen het gebouw krijgen bijvoorbeeld. Neem alvast de route door naar je nieuwe plek en rijd hem al een keertje.

Tip twee

Krijg je een nieuwe werkplek, vraag dan of je alvast een keertje mag kijken en kennismaken. Je kunt misschien even gezamenlijk in de pauze een kop koffie of thee drinken.

Tip drie

Als je voor het eerst een nieuw groep binnenstapt kijk dan of je van te voren al wat informatie kan verzamelen. Zoals wat voor soort mensen er zitten, hoe de groepsleider is, hoe het gebouw eruit ziet.

Tip vier

Een ander vakantieland bezoeken kan voor een HSPer ook al een hele verandering zijn. Kijk ook hier of je veel informatie kan vinden bijvoorbeeld op internet. Misschien ken je iemand die het land al heeft bezocht en kan je aan hem of haar je vragen stellen. Kijk de vakantiebrochures door en maak je alvast vertrouwd met je verblijfsplek

Tip vijf

Een nieuwe cursus starten: een HSPer kan dan veel behoefte hebben aan informatie vooraf. Schroom niet om daar naar te vragen, het is heel normaal om goed voorbereid te zijn.

Tip zes

Vaak blijf je maar malen in je hoofd als je vreselijk tegen iets nieuws opziet. Meestal fantaseer je dan over allerlei problemen die je tegen kunt komen. Kijk eens of je bewust allemaal leuke dingen kunt verzinnen. Bijvoorbeeld: ik kom fijne mensen tegen, ik krijg een heerlijke plek om te werken met uitdagend werk, ik ga genieten van mijn nieuwe sport.

Tip zeven

Realiseer dat veranderingen bij het leven horen, dat veranderingen groei zijn en dat er hele mooie dingen uit kunnen voortkomen.

Als ik moeite heb om iets nieuws te starten en het uiteindelijk toch gedaan heb, blijkt vaak dat het me ongelooflijk is meegevallen. Vaak zeg ik dan tegen mezelf: was dat nu alles, had ik het maar veel eerder gedaan.

"De mens heeft voor zijn geluk niet alleen het plezier van dingen nodig, maar ook hoop, vooruitgang en verandering." (Bertrand Russell)

Welke verandering heb jij gemaakt?


Reacties

Er zijn 6 reacties op deze blog.

Peter op dinsdag 11 april 2017 09:26
Er is binnen de psychiatrie een nieuw idee aan het ontstaan dat Autisme de uitloper is van het HSP gebied. Dat wil zeggen; een autist is zó gevoelig voor alle prikkels dat hij/zij een kokon om zich heen optrekt om zich daartegen af te schermen. Zowel dingen als mensen dringen daar niet doorheen. Bovenstaand verhaal vind ik eerder aspecten hebben van Autisme dan van HSP, maar deze dingen niet meer los van elkaar zien is een interessant idee. Zelf heb ik ook een diagnose Hoogfunctionerend Autisme (HFA/Asperger). En ik hou helemaal niet van veranderingen. Maar iedereen wordt wel één of meerdere keren in het leven uitgedaagd om van de rots af te springen. De meeste mensen, ook niet-HSP, houden vast aan wat ze wél hebben. Wat je nog NIET hebt, is meestal de nieuwe situatie. Ik denk vaak; waarom zijn we daar collectief toch zo bang voor. Dat is eigenlijk heel raar.
Ineke Snelleman op dinsdag 11 april 2017 12:35
Er is een raakvlak tussen HSP en autisme, toch is er een heel groot verschil. Beiden zijn erg prikkelgevoelig, bij een HSP is de prikkelgevoeligheid ook voor [u]andersmans emoties[/u]. En dat laatste is het grootste crusiale verschil. Een HSPer kan goed nonverbale communicatie lezen. Een HSPer kan invoelen hoe het met iemand is, iemand met autisme heeft daar moeite mee. . Er is wel degelijk verschil, dat betekend niet dat iemand met autisme niet heel veel last kan hebben van prikkels.
rein Gerritsen op donderdag 13 april 2017 21:37
Hallo Ineke, iets nieuws, vooral in een nieuwe groep mensen komen vind ik spannend, dan ben ik er liever iets eerder, dan is het nog rustig en kan ik acclimatiseren, en bekijk ik ook het gebouw en of de ruimte zodat alles een beetje bekender wordt, daar wordt ik rustig van.
Axel op vrijdag 14 april 2017 08:02
Het valt mij op, dat we toch veel zaken op dezelfde manier aanpakken/ ervaren. Wat Rein zegt doe ik op exact dezelfde manier. Wat eerder komen en de omgeving verkennen, geeft mij ook rust. Plus dat de andere bezoekers naar mij toekomen om zich voor te stellen, dat vind ik ook prettiger dan omgekeerd. Het goed voorbereiden van nieuwe dingen, omgeving, mensen, reizen is ook iets waar ik standaard de tijd voor neem. Maar het helpt mij ontzettend in het oppakken van dingen buiten mijn comfort zone. En hierdoor kan ik mij ook verder ontwikkelen.
Liane op donderdag 18 april 2019 18:08
Ik heb de diagnose Asperger maar ook HSP.... Ik zie wel degelijk veel gelijkenissen en het vloeit door elkaar heen. Als kind kon ik emoties niet voelen of opmerken. Sinds ik weet dat mijn leven makkelijker is om deze signalen te ontvangen heb ik mezelf ontwikkeld en nu kan ik emoties lezen bij anderen. Soms prettig maar meestal niet. 

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 11:49
199 Woorden over