Meteen naar reacties
overeenkomsten-hooggevoelig-ander

Als hooggevoelige heb je vaak het gevoel heel anders te zijn als de mensen om je heen. Je voelt je een buitenstaander en vaak onbegrepen. Het kan helpen zijn om te zien dat er ook overeenkomsten zijn tussen jou en de ander.

Wat zijn de overeenkomsten tussen jou als hooggevoelig mens en andere mensen? Hoe zijn jullie hierin hetzelfde en ben jij toch nog hooggevoelig?

Overeenkomst 1 aanvoelen van sferen.

Elk mens kan het voelen als er ergens een vervelende sfeer hangt. Zelf degene die van zichzelf vind dat hij of zij echt niet hooggevoelig is. Als er bijvoorbeeld ergens een flinke ruzie is geweest zeggen de meeste mensen: wat hangt hier een vervelende sfeer.

Overeenkomst 2 inleven in een ander

Als iemand weet wat er aan de hand is, kunnen de meeste mensen zich daar wel een voorstelling van maken. Vaak kan er dan ook een inlevende reactie komen en kan er echt meegeleefd worden met degene die iets meemaakt.

Als mensen op tv zien dat er iets is gebeurd, bijvoorbeeld een ramp, wordt dat vaak heel erg gevonden voor de mensen die dat is overkomen. Daarom wordt er ook vaak zoveel geld gestort op de rekeningen van de hulpverlenende instanties, mensen willen iets goeds doen voor de ander.

Overeenkomst 3 hebben van emoties

Alle mensen hebben emoties, alle mensen hebben gevoelens. Elk mens kan geraakt worden in zijn of haar leven door pijnlijke gebeurtenissen. Ook kan elk mens geraakt worden door de gebeurtenissen om zich heen, zoals bijvoorbeeld een sterfgeval in de omgeving en daar verdrietig om worden. Juist omdat de gebeurtenissen iets oproepen wat zelf ook is ervaren en meegemaakt.

Wat is hooggevoeligheid dan?

Als hooggevoelige heb je bovenstaande natuurlijk ook allemaal. Jij als hooggevoelig mens hebt het allemaal net wat heftiger. Alles komt bij jou dieper naar binnen.

Jij als hooggevoelige voelt vaak de onderliggende sferen, de meer subtiele signalen die er in een ruimte hangen. Je voelt niet alleen dat er een ruzie is geweest, je voelt bijvoorbeeld ook het verdriet dat er bij hoort.

Jij als hooggevoelige hebt vaak al meteen in de gaten hoe het met iemand is, het hoeft jou niet eerst verteld te worden.

Jij als hooggevoelige beleeft je emoties intens, pijnlijke gebeurtenissen laten een diep spoor achter.

Wat kan je doen?

Je kunt jezelf en de mensen om je heen helpen de overeenkomsten duidelijker te maken. Omdat de meeste mensen best begrip voor je willen hebben is het belangrijk voor jou om ze uit te leggen hoe het met jou is, hoe het voor jou is.

Dan gaan de mensen om je heen je begrijpen, voel jij je meer begrepen en meer gelijk aan de ander.

Overeenkomsten zien helpt

Ik zelf vind het ook fijn om me te richten op de overeenkomsten die ik heb met andere mensen. Dat maakt dat ik me minder anders voel en het helpt me in het omgaan met mijn hooggevoeligheid.

Gelijk(waardig)

Ik moet vaak denken aan een wijze uitspraak van mijn moeder, zij vond dat alle mensen gelijk(waardig) zijn en had daar haar eigen luchtige manier voor om het uit te drukken.

“Alle mensen zijn gelijk, we hebben allemaal een velletje over onze neus en ongekookte billen.” (mijn moeder)

Bovenstaande kan je gewoon niet ontkennen, hoe je het ook went of keert, het is waar.

Kan jij nog meer overeenkomsten benoemen? Je helpt anderen en jezelf ermee als je ze hier deelt.


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 12:09
199 Woorden over