16 tips en feiten over hooggevoelig en vriendschappen

16 tips en feiten over hooggevoelig en vriendschappen

Verlangen naar gelijkgestemden

Hooggevoelige mensen hebben vaak de behoefte aan gelijkgestemden om zich heen. Vanuit het hooggevoelig zijn kan er het idee ontstaan dat je nergens bij past. Soms kan dit een groot gevoel van eenzaamheid oproepen en het verlangen aan het hebben van vrienden en gelijkgestemden.

Hieronder kan je 16 tips en feiten lezen over HSP en vriendschappen.

 

1. Je hoeft niet bevriend te zijn met elk mens die je tegenkomt. Iedereen is anders en sommige mensen passen bij jou en anderen niet.

2. Ongeveer twintig procent van de mensen zijn hoogsensitief, er zijn dus zeker gelijkgestemden tussen te vinden.

3. Van deze twintig procent is er een gedeelte dat bij jou past en een gedeelte dat anders is omdat alle mensen nu eenmaal anders zijn.

4. Voor alle mensen in de wereld geldt: bij de meeste mensen hebt je een neutraal gevoel, de rest van de mensen vindt je of helemaal geweldig of ze passen echt niet bij je.

5. Bovenstaande geldt dus voor alle mensen op de aarde.

6. Hooggevoelige mensen lopen vaak niet te koop met het gevoelig zijn, hierdoor laat je aan de buitenwereld niet zien wie jij bent.

7. Mensen die zeggen veel vrienden te hebben, bedoelen vaak dat ze veel kennissen hebben. En voor een HSP-er zijn juist contacten met diepgang van groot belang.

8. Doordat je behoefte hebt aan diepgang, heb jij misschien aan een paar, of misschien gewoon aan één enkele vriend genoeg.

9. Hooggevoelige mensen gaan vaak de ander pleasen, gaan doen waarvan ze denken dat de ander dat fijn vindt. Een vriend(in) mag jou accepteren zoals je bent, net zoals jij je vriend(in) mag nemen zoals hij is.

10. Kijk of je een workshop bij je in de buurt kunt volgen waar ook HSP-ers komen. Tijdens de workshops die ik geef ontstaan soms mooie vriendschaprelaties.

11. Een HSP-er kom je meestal niet tegen in een drukke omgeving, hij of zij zal zich bevinden juist op die plek die jij ook als prettig ervaart.

12. Als je ergens bent, kijk dan of je iemand ziet die zich wat terugtrekt, grote kans dat je een hooggevoelige te pakken hebt.vrienden samen HSP

13. Jij kan nu natuurlijk besluiten om een gesprekje met deze persoon aan te knopen, want als je jezelf allebei blijft afzonderen ontstaat er nooit contact.

14. Je mag jezelf als waardevol voor de ander bestempelen.

15. Wees een vriend voor de ander zoals jij wilt dat de ander voor jou is: Belangstellend, liefhebbend, accepterend, koesterend. En investeer in je vriendschappen.

16. Als laatste: geniet van het hebben van de contacten met je vrienden

“Trouw en vriendschap berusten op een zielsverwantschap als op aarde maar zelden te vinden is. Slechts tussen gelijkgerichte naturen kan vriendschap werkelijk waardevol en duurzaam zijn.” (Mahatma Gandhi)

Wat jouw dokter niet weet over hooggevoeligheid
Hoe gaat het met je?
 

Reacties 14

Gast - Ans D op donderdag 25 februari 2016 09:44

Verhelderend, ik denk altijd dat er niemand anders zo is als ik en dat ik daardoor weinig vrienden heb.

Verhelderend, ik denk altijd dat er niemand anders zo is als ik en dat ik daardoor weinig vrienden heb.
Ineke Snelleman op donderdag 25 februari 2016 10:26

Dat vaak omdat hooggevoelige mensen niet echt op zoek gaan, zichzelf al anders vinden dan een ander. En als jij en de ander niet gaan zoeken, vinden jullie allebei geen soul-mate. Je ben verder heel gewoon met je HSP zijn Ans.

Dat vaak omdat hooggevoelige mensen niet echt op zoek gaan, zichzelf al anders vinden dan een ander. En als jij en de ander niet gaan zoeken, vinden jullie allebei geen soul-mate. Je ben verder heel gewoon met je HSP zijn Ans.
Gast - Nicolette Boes op dinsdag 01 maart 2016 10:33

Leuk dat he een blog bent begonnen Ineke. Veel plezier vooral!

Leuk dat he een blog bent begonnen Ineke. Veel plezier vooral!
Ineke Snelleman op dinsdag 01 maart 2016 11:32

Dank je Nicolette, de tips die jij geeft op je website vind ik ook waardevol.

Dank je Nicolette, de tips die jij geeft op je website vind ik ook waardevol.
Gast - Sylvia van den broek op zaterdag 11 juni 2016 17:09

Wat ik niet snap ik ben ook hsp maar Maak juist heel snel contacten en heb veel vrienden.
Ik ga niet alleen naar feesten of naar drukke gelegenheden dan heb ik graag een maatje mee maar ik trek me juist niet terug ben juist een open boek

Wat ik niet snap ik ben ook hsp maar Maak juist heel snel contacten en heb veel vrienden. Ik ga niet alleen naar feesten of naar drukke gelegenheden dan heb ik graag een maatje mee maar ik trek me juist niet terug ben juist een open boek
Ineke Snelleman op dinsdag 28 juni 2016 07:21

Niet elke HSPer is hetzelfde, zoals alle mensen anders zijn. Jij kan van nature veel contact maken, je bent misschien wat extraverter dan sommige anderen.
Daarbij heb je wel last van veel indrukken, wat bij hooggevoeligheid hoort, dus zijn drukke plekken geen fijne plaats voor jou om te zijn.

Niet elke HSPer is hetzelfde, zoals alle mensen anders zijn. Jij kan van nature veel contact maken, je bent misschien wat extraverter dan sommige anderen. Daarbij heb je wel last van veel indrukken, wat bij hooggevoeligheid hoort, dus zijn drukke plekken geen fijne plaats voor jou om te zijn.
Gast - Voelspriet op maandag 27 juni 2016 17:48

Hier herken ik me zeker in. Toch zit ik met het "probleempje" dat wat in punt 15 wordt besproken, meestal van mijn kant komt. Of komt het omdat ik er meer behoefte aan heb? Een vriendschap met diepgang, een goed gesprek of soms ook gewoon stilte.....

Groetjes Voelspriet

Hier herken ik me zeker in. Toch zit ik met het "probleempje" dat wat in punt 15 wordt besproken, meestal van mijn kant komt. Of komt het omdat ik er meer behoefte aan heb? Een vriendschap met diepgang, een goed gesprek of soms ook gewoon stilte..... Groetjes Voelspriet
Ineke Snelleman op dinsdag 28 juni 2016 07:22

Beste Voelspriet, je hebt je vraag zelf prachtig beantwoord.

Beste Voelspriet, je hebt je vraag zelf prachtig beantwoord.
Gast - Voelspriet op dinsdag 28 juni 2016 09:31

Hallo Ineke,

Het is toch erg prettig om als hooggevoelig mens een gelijkgestemd persoon als vriend (in) te vinden.
De verschillen ( kunnen ) behoorlijk groot zijn en daarmee het ongenoegen ook, ook al bezit je een grote dosis empathie. Vriendschap is in mijn ogen bedoeld om iets toe te voegen....
Ik voel me dus persoonlijk wel degelijk anders dan de meeste mensen en kan moeilijk floreren in een vriendschap dat ( voor mijn gevoel ) van een kant komt. Toch is een stuk nuchterheid van een minder sensitief persoon ook welkom om de dagelijkse beslommeringen te relativeren. Hooggevoeligheid maakt het voor mij daarom wel eens een opgave in plaats van gave. Het vinden van dergelijke vriendschappen is niet zo eenvoudig als het klinkt.
Maar goed, wie niet uit het zicht van de haven durft te gaan, zal geen nieuwe oceanen ontdekken.

Groetjes Voelspriet

Hallo Ineke, Het is toch erg prettig om als hooggevoelig mens een gelijkgestemd persoon als vriend (in) te vinden. De verschillen ( kunnen ) behoorlijk groot zijn en daarmee het ongenoegen ook, ook al bezit je een grote dosis empathie. Vriendschap is in mijn ogen bedoeld om iets toe te voegen.... Ik voel me dus persoonlijk wel degelijk anders dan de meeste mensen en kan moeilijk floreren in een vriendschap dat ( voor mijn gevoel ) van een kant komt. Toch is een stuk nuchterheid van een minder sensitief persoon ook welkom om de dagelijkse beslommeringen te relativeren. Hooggevoeligheid maakt het voor mij daarom wel eens een opgave in plaats van gave. Het vinden van dergelijke vriendschappen is niet zo eenvoudig als het klinkt. Maar goed, wie niet uit het zicht van de haven durft te gaan, zal geen nieuwe oceanen ontdekken. Groetjes Voelspriet
Ineke Snelleman op dinsdag 28 juni 2016 09:50

Dank je Voelspriet voor deze uitgebreide reactie. Het is inderdaad een verlangen van een HSPer om gelijkgestemden tegen te komen. Vaak is het een pijnlijke ervaring als het lijkt alsof een vriendschap van een kant komt. Mensen die niet hooggevoelig zijn (alle mensen zijn gevoelig) kunnen andere verlangens hebben over een vriendschap.
Er zijn wel gelijkgestemden gelukkig. Bij mijn Café HSP merk ik dat het heel prettig wordt gevonden om deze te ontmoeten.
http://www.inekesnelleman.nl/cafe-hsp

Dank je Voelspriet voor deze uitgebreide reactie. Het is inderdaad een verlangen van een HSPer om gelijkgestemden tegen te komen. Vaak is het een pijnlijke ervaring als het lijkt alsof een vriendschap van een kant komt. Mensen die niet hooggevoelig zijn (alle mensen zijn gevoelig) kunnen andere verlangens hebben over een vriendschap. Er zijn wel gelijkgestemden gelukkig. Bij mijn Café HSP merk ik dat het heel prettig wordt gevonden om deze te ontmoeten. http://www.inekesnelleman.nl/cafe-hsp
Gast - Voelspriet op dinsdag 28 juni 2016 10:45

Graag gedaan :-).
Helaas is het een beetje te ver rijden, ik woon in Twente.
Bedankt voor je tip!
Fijne dag

Graag gedaan :-). Helaas is het een beetje te ver rijden, ik woon in Twente. Bedankt voor je tip! Fijne dag
Gast - Senzi op woensdag 06 juli 2016 19:23

Dag ,
ook ik herken mezelf hierin....
is er geen groepje in Twente???
Wie weet waar ik een workshop zou kunnen volgen om toch wat meer zelfinzicht te krijgen en vooral praktische tips zodat ik het aha gevoel krijg...
Groetjes Senzi

Dag , ook ik herken mezelf hierin.... is er geen groepje in Twente??? Wie weet waar ik een workshop zou kunnen volgen om toch wat meer zelfinzicht te krijgen en vooral praktische tips zodat ik het aha gevoel krijg... Groetjes Senzi
Ineke Snelleman op donderdag 07 juli 2016 06:07

Beste Senzi,
Ik hoop voor je dat je iets vind in Twente, zelf weet ik daar niets te vinden voor je helaas.

Beste Senzi, Ik hoop voor je dat je iets vind in Twente, zelf weet ik daar niets te vinden voor je helaas.
Gast - voelspriet op donderdag 14 juli 2016 22:48

Hallo zensi,

Gelijkgestemden, is waar ik naar op zoek ben.
Ik hoorde dat er in Fleringen info avonden zijn.
Misschien word je daar wijzer?
Groetjes Voelspriet

Hallo zensi, Gelijkgestemden, is waar ik naar op zoek ben. Ik hoorde dat er in Fleringen info avonden zijn. Misschien word je daar wijzer? Groetjes Voelspriet
Gast
maandag 21 mei 2018

Klik hieronder ter voorkoming van spam