Meteen naar reacties

Zijn HSPers allemaal emotionele mensen? Is hoogsensitiviteit een afwijking? Hoe weet ik of ik een HSPer ben? Is hooggevoelig hetzelfde als hoogsensitief?

Ik krijg regelmatig vragen zoals deze hierboven, niet gek natuurlijk want hoogsensitiviteit is best een onderwerp waar nog veel onduidelijkheid over is.

De meest voorkomende vragen heb ik voor je op een rijtje gezet, zodat jij meer te weten komt over jouw eigenschap.

Dertien vragen en antwoorden over HSP

Over hoogsensitiviteit is al veel geschreven, het is daardoor niet gemakkelijk om te weten te komen wat het nu echt is en wat het niet is. Met deze vragen en antwoorden heb ik wat duidelijkheid voor neer gezet.

1. Is hoogsensitiviteit hetzelfde als hooggevoelig?

In Nederland is er afgesproken dat deze twee termen hetzelfde zijn. Dit omdat ze al zo lang zijn ingeburgerd dat het niet logisch is om er verschil in aan te brengen. De term hooggevoelig is vertaald naar de term higly sensitief vanuit het Engels.

In België is een onderzoekster die wel onderscheid heeft gemaakt tussen hoogsensitief en hooggevoelig. Omdat er hierdoor verwarring ontstond is er in ieder geval in Nederland geen onderscheid meer.

2. Zijn HSPers allemaal emotionele mensen?

Als HSPer kan je emoties intens ervaren waardoor het ook kan gebeuren dat snel in huilen uitbarst. Een HSPer die zijn eigen emoties goed heeft verwerkt (de pijnen uit het verleden) kan hierdoor ook beter omgaan met allemaal gevoelens die op zijn/haar pad komen. Hierdoor wordt je minder geraakt door alles wat er om je heen gebeurt en kan je beter bij jezelf blijven. Je voelt nog steeds compassie en weet beter met de emoties om te gaan.

3. Is er verschil tussen mannen/vrouwen?

Er zijn net zoveel mannen als vrouwen hoogsensitief, hierin is er geen verschil. Het maakt niet uit waar je vandaan komt en hoe je er uit ziet. Je seksuele geaardheid heeft er ook niets mee te maken. Er zijn trouwens ook HSP dieren, leuk toch!

4. Hoe kan ik me afsluiten voor emoties van anderen?

Helaas kan je jezelf nooit afsluiten voor emoties. Je kunt wel leren om deze emoties meer bij een ander te laten. Je kunt leren om je voelsprieten niet meteen naar die ander uit te steken en eerst te kijken wat het met jou doet. En als je dat allemaal hebt geleerd zie je hoe je er kunt zijn voor iemand zonder meegezogen te worden in de emoties die er zijn.

5. Hoe leer ik omgaan met mijn HSP?

Dit is een proces, een proces waarin je jezelf gaat leren kennen. Hoe meer je jezelf leert kennen en hierdoor weet wat jou raakt in het hoogsensitief zijn hoe beter je kunt omgaan met deze eigenschap. Het is een proces waarin je de pijnen uit je eigen leven gaat aankijken en waarin je eerst ja tegen jezelf mag gaan zeggen voordat je ja tegen een ander kunt gaan zeggen.

6. Is HSP een afwijking?

Nee, zeker niet!!! Je bent net zo normaal of net zo gek als alle andere mensen om je heen. HSP is een eigenschap. Een eigenschap die wel in de hersenen is terug te vinden, daarin wordt duidelijk dat HSPers indrukken niet goed kunnen filteren. Maak je niet druk, alles is terug te vinden in je hersenen, daar zijn het je hersenen voor.

Meteen maar even een misverstand opruimen: je bent een HSPer, je hebt het niet. Je kunt de griep hebben of een gebroken been, hoogsensitiviteit is gewoon één van de vele eigenschappen die je kunt hebben.

7. Is HSP erfelijk?

Hoewel het wel in sommige families vaker voorkomt dan in aderen, is er geen bewijs gevonden dat het erfelijk zou zijn.

8. Ben ik al vanaf mijn geboorte HSP?

Ja, hoogsensitiviteit is een eigenschap een eigenschap waarmee je op de wereld komt. Je bent dus echt een HSPer.

9. Zijn alle HSPers spiritueel?

Het is een misverstand dat alle HSPers zich bezig houden met paranormaliteit of dat alle hoogsensitieve mensen bovennatuurlijke eigenschappen hebben. Er zijn hoogsensitieve mensen die veel interesse hebben in het spirituele en er zijn er ook die er niets mee te maken willen hebben.

Spiritueel zijn is ook een heel groot begrip en elk mens kan er iets anders mee bedoelen. Zelf bedoel ik ermee dat ik groei als mens, dat ik mezelf leer kennen en dat ik leer bij mezelf te blijven.

Er zijn mensen die denken paranormale gaven te hebben en toch echt geen HSPer zijn. En zijn hele nuchtere HSPers die niets te maken willen hebben met wat in hun ogen zweverig is.

HSPer zijn goed in het aanvoelen van sferen en van de gevoelens van anderen, dat heeft niets met bepaalde gaven te maken maar met de eigenschap HSP zodat je goed in staat bent om veel waar te nemen.

10. Zijn er voordelen aan het HSP zijn?

De voordelen zijn groot, je kunt bijvoorbeeld intens genieten, je kunt goed empathie voelen, je kunt mogelijkheden zien die voor anderen nog verborgen zijn. Als HSPer heb je ‘voelsprieten’ die je in staat stellen om je intuïtie goed te gebruiken, zo weet als snel wat goed voor je is en wat je beter kunt laten.

11. Zijn er nadelen aan het HSP zijn?

Als je nog niet goed je grenzen bewaakt en als je nog niet goed jezelf en je eigenschap hebt leren kennen, kan hoogsensitiviteit een valkuil zijn. Zo heb je meer kans op een burn-out als je bijvoorbeeld jezelf maar blijft inspannen voor jouw werkgever.

Je hebt veel hersteltijd nodig na bezigheden die voor jou als belastend worden ervaren. Een HSPer kan niet goed tegen iets wat als negatief wordt ervaren, je kunt hierdoor echt van slag raken. Aan de andere kant zijn de voor jou positieve zaken iets waar juist erg van kan opladen.

12. Hoe kan ik voordeel zien in het HSP zijn?

Doe wat voor jou goed voelt, leer jezelf kennen en leer je eigenschap HSP goed kennen. Omring je zoveel mogelijk met zaken die voor jou voedend zijn. Kijk waar je misschien nog iets kan en mag veranderen in je leven, in je omgeving. Soms betekend het dat je afscheid moet nemen van bepaalde mensen, soms betekend het dat je naar werk moet zoeken dat echt bij je past.

Geef je grenzen aan, leer om jezelf als een belangrijk persoon te zien. Hoe beter jij voor jezelf gaat zorgen, hoe meer voordelen je gaat zien in het hoogsensitief zijn.

13. Hoe weet ik of ik een HSPer ben?

Vaak heb je al een vermoeden, je herkent jezelf in de beschrijvingen die je gelezen hebt. Je herkent misschien veel van wat ik op mijn website heb gezet.

Een HSPer ervaart alles intens, kan goed sferen voelen en is gevoelig voor emoties van anderen. Je weet wat je kunt doen om een omgeving aangenaam te maken voor jezelf of voor een ander.

“Je moet soms lang op de drempel van de vragen staan eer je je voet durft zetten op de trede van de antwoorden.” (Rainer Maria Rilke)

 

Heb jij nog meer vragen: er is geen gekke vraag of domme vraag, dus stel ze gerust en ik beantwoord ze graag.

 

 


Reacties

Er zijn 4 reacties op deze blog.

Moni op woensdag 09 januari 2019 21:34
Ik krijg vaak te horen dat ze niet aan mij kunnen zien of ik boos ben of verdrietig.dat botst ook wel vaak in mijn werk.dat doe ik vaak onbewust 
Ineke Snelleman op donderdag 10 januari 2019 11:56

Lastig voor je Moni.

Het kan zijn dat je onbewust niet wil dat mensen je emoties zien, misschien omdat je niet gekwetst wilt worden?

Gerrie op donderdag 10 januari 2019 13:34
Hoi Ineke, na jaren te lopen met een burn-out nu bij de juiste persoon terecht gekomen. Zij helpt mij om het verdriet te verwerken van gebeurtenissen uit het verleden. Zoals ze zegt de grote schoonmaak is begonnen. We hebben al vele blokkades opgeruimd en het voelt steeds beter. Misschien heb je nog tips.  Groetjes Gerrie 
Ineke Snelleman op zaterdag 12 januari 2019 17:43
Je bent al goed bezig Gerrie.  Schoonmaken, jezelf leren kennen zodat je weet waar je grenzen liggen.  Het kan wat tijd kosten, je komt er wel. 

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 13:16
199 Woorden over